Култура

Аутори уз кафу представили књижевна дјела

Суботње пријеподне било је резервисано за „кафу са писцима“ у режији „Пркос – феста“, а кроз разговор и дружење са књижевницама Слађаном Нином Перковић и Иреном Станковић, Дервенћани су имали увид у инспирацију и размишљање ауторки чија дјела су понијела књижевну награду „Стражилово“.

– Дервентска публика имала је прилику да послуша и упије одломке из моје збирке прича „Кухање“ и романа „У јарку“, који је ушао у шири избор за Нинову награду, те регионалну награду „Меша Селимовић“, а недавно је добио специјалну награду жирија Европске награде за књижевност 2022. године. Објављивање овог дјела се поклопило са почетком првих затварања у марту 2020. године усљед корона вируса, тако да је ово својеврсна промоција – објаснила је Перковићева додавши да је „кафа са писцем“ добар пут за искрен дијалог са читаоцима.

– Након свих „зум“ промоција и разговора, коначно имамо прилику на овај начин да створимо контакт са читаоцима и попијемо кафу у једној угодној атмосфери – рекла је Перковићева.

Ирена Станковић у свом стваралачком богатству броји три књиге пјесама, а емоције које инспиришу њену поезију представила је у Дервенти.

– Иако се Дервента и ја одавно познајемо кроз људе, првенствено организаторку Александру са којима дијелим љубав према књижевности, дугогодишње пријатељство и књигу „Двопјев“, први пут боравим у Дервенти.  Вјерујем да ова манифестација има изузетан значај као подршка различитим видовима умјетности, а ово је уједно прилика да остваримо нова познанства у свијету књижевности – рекла је Станковићева.

„Пркос – фест“ је јуче и данас био у знаку књижевности, представивши књижевне портрете четири млада умјетника, а како су најавили из организације посљедње издање биће посвећено позоришту.

– Искључиво због оне, толико пута понављане сентенце, да више нема ко да нам ствара културу позвали смо четири млада умјетника, чија књижевност је прослављена многобројним наградама. Желимо да снагом воље и избором умјетника које представљамо своме граду вратимо повјерење у књижевност, ствараоцима вратимо одузету столицу, узмемо понеки пелцер знања и постепено образујемо публику да стиче навику учесталости културних дешавања – казала је једна од организаторки Александра Мариловић.

„Пркос – фест“ један је од пројеката који финансира Омладинска банка у Дервенти, а понио је назив по једном од заштитних знакова града „пркос“ кући. У својих неколико издања, „Пркос – фест“ на дервентску културну сцену извео је плејаду умјетника са циљем представљања и обједињавања свих умјетности и умјетника на једном мјесту.

Related posts

Конџић својим дјелима заслужио поштовање

admin

Пројекција филма „Било једном у Србији“ данас

admin

„Дервентско срце“ настављено вечери са Резаком Хукановићем

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još