Друштво

Будући фризери и бербери
плијене ентузијазмом

Вјештине и тајне фризерског и берберског посла од ове школске године у Стручној и техничкој школи учи 19 ученица и три ученика не кријући одушевљење с којим обављају своје прве задатке.

Ово трогодишње занимање пробудило је велико интересовање младих Дервенћана, с обзиром да дуго није било на списку струка које су биле у понуди свршеним основцима.

Сви ђаци у одјељењу с ентузијазмом су се ухватили у коштац са својим будућим занимањем, а посебно одушевљење међу њима влада сриједом, када имају практичну наставу. Подијељени у двије групе, ђаци на лутки моделу, али и једни на другима, уче основе заната, а похвале за будуће фризере има њихов предавач Весна Чечавац.

– Дјеца су одлична, међусобно се фино слажу и нема негодовања ни за један задатак. Осим шишања и прања косе, међу првим задацима биле су технике прављења плетеница које су одличне за моторику и стицање осјећаја „за косу“ – казала је Чечавац која је задужена за практичну  наставу.

Неријетко се дешава да ученици док су на пракси не желе да иду ни на велики одмор.

– Дешавало се да једно од њих купи храну за све, јер желе да искористе сваки минут практичне наставе. Неки од њих већ су на члановима породица испробали шишање – казала је Чечавац.

Све наставне јединице које су до сада прешли, ђацима су биле занимљиве.

– За сада ми се свиђа. Онако је како сам очекивала, па чак је и занимљивије је када радимо сви заједно и то кроз праксу – казала је ученица Хелена Тривуновић, а да је потражња на тржишту рада, као и атрактивност овог посла било одлучујући фактор да се опредијели за ово занимање, истакла је Тијана Јефтић.

– Било гдје да будем живјела, моћи ћу да се бавим овим послом и то је оно што ме највише привукло да упишем ову школу – објаснила је Јефтићева.

Љубав према његовању и обликовању косе нагнала је Теу Тривић да прва у својој  породици постане фризерка, а многи нису крили и да су у члановима породица имали узоре.

– Моја мама је завршила курс, тако да ми је она узор, а уједно ме и савјетује и помаже са градивом. Мислим да је фризерски посао диван, а уз вјештине рада са косом, важно је да савладамо и вјештину комуникације са људима – казала је Стефани Концулић, а Драгани Петковић узор је рођак фризер.

– Одмалена ме је привлачило да се окушам у овим водама. Драго ми је да смо добили прилику да се школујемо у свом граду – казала је Петковићева.

Звање фризера по завршетку средње школе у овој генерацији понијеће и три дјечака.

– Мислим да се одлично сналазим, а желим да постанем и женски и мушки фризер. Искрено, нисам знао да ћемо одмах почети праксу, али ми се баш свиђа, јер нам је све ново. Чак ми ни теорија није тешка – казао је Ренато Прлић.

Часови практичне наставе, осим ђацима, интересантни су и наставном особљу школе, па их професори других предмета често посјете. Једна од њих је професорица српског језика Гордана Гојић.

– Била сам радознала, па сам их посјетила и изгледа ми да им је доста пријемчиво и да су заиста посвећени. Надам се да ће ускоро пристати и мени да направе фризуру – казала је Гојићева.

Ученици, осим подршке професора, имају и позитивне реакције пријатељима и породице, а неколико их се већ одважило да ошиша рођаке и комшије „на нулу“, да скрати врхове женским члановима, а ред заинтересованих за фризуре међу њиховим најближим, све је дужи.

Алати

Прва година овог занимања посвећена је великим дијелом усвајању знања о историји и почецима струке, а захваљујући осмишљеном плану практичне наставе, будући фризери су се упознали и са маказама, машиницама и другим алатима.

Related posts

Спасиоци увјежбавали спасавање на води

admin

ВАШАР УСТУКНУО ПРЕД КОРОНА ВИРУСОМ

admin

Јелени лопатари питоми и дружељубиви

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još