ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Велико интересовање за Вашар и Сајам привреде

Припреме за овогодишњи Вашар и Сајам привреде и туризма у пуном су јеку, а судећи према великом интересовању учесника и излагача, овогодишње великогоспојинске манифестације могле би да буду веома садржајне.

Свечаности које предстоје обиљежавају 28. августа, Дана града, ове наставиће своју традицију коју је лани прекинула пандемија корона вируса. Први је на реду Сајам привреде и туризма који ће у Спортском центру од 25. до 27. августа угостити привреднике из Дервенте, али и читаве БиХ.

– С обзиром да је лани, усљед пандемије корона вируса, сајам изостао, ову традиционалну манифестацију настављамо ове године и то нимало не заостајући за стандардима које смо раније постали. До сада је на нашу адресу стигао велики број пријава како домаћих, тако и иностраних излагача. Ипак, неке од компанија из иностранства, биле су принуђене да откажу учешће, због отежавајућих околности усљед пандемије корона вируса. Вјерујемо да ће излагачи производа и услуга из БиХ узети највећи удио учешћа у овогодишњој смотри – рекао је директор Спортског центара Мирослав Симић додајући да су припреме увелико у току.

– Јавна набавка конструкцију штандова је завршена, а посао је додијељен Тузланском сајму, који цијенимо да ће добро одрадити овај дио посла. Припреме се проводе и за Гастро – фест, који разноликим делицијама употпуни сајамске дане, а најмлађи посјетиоци моћи ће другог дана сајма да уживају у представи и дружењу са омиљеним ликовима из цртаних филмова – казао је Симић додавши да је током отворења, 25. августа, планиран богат културно – умјетнички програм, уз падобранце, те присуство републичких и градских званичника.

Организација овогодишњег јубиларног, 170. Вашара, који се од ове године налази на листи нематеријалне баштине Српске, повјерена је, као и до сада, дервентском „Комуналцу“.

– Наше друштво је и ове године организатор ове значајне манифестације, а динамика припрема се наставља према програму који је усаглашен са Градском управом. Усљед немогућности одржавања ове манифестације лани, очекујемо велику посјећеност, а у том смислу су нас контактирали бројни субјекти који нуде садржаје продајног и забавног карактера, тако да ће посјетиоци свих узраста моћи да изаберу нешто по свом укусу и жељи – рекао је директор „Комуналца“ Денис Пијетловић додавши да је дио припрема локације, која у вашарским данима угости више десетина хиљада посјетилаца, завршен.

– Радници „Комуналца“ покосили су и очистили простор Сајмишта на коме се одржава Вашар, а предстоји нам равнање и насипање терена. Као и до сада, на овој локацији обезбиједићемо воду и електричну енергију за све закупце – рекао је Пијетловић истакавши да организација Вашара у значајној мјери подразумијева сарадњу више институција.

– У циљу што боље организације, али и безбиједности посјетилаца и учесника дервентског Вашара, у протеклом периоду одржан је састанак са руководством Полицијске станице Дервента, на коме је ријечи било и о регулацији саобраћаја у дане Вашара – објаснио је Пијетловић.

Вашар и Сајам привреде, годинама се везују за празник Велике Госпојине, а Дервента 28. августа прославља и Дан града, а Саборни храм Успења Пресвете Богородице крсну славу.

Нематеријална културна баштина РС

Дервентски Вашар, са традицијом дугом 170 година, почетком 2021. године уврштћен је на листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске на иницијативу руководства Народне библиотеке „Бранко Радичевић“.

Related posts

КАМП ЦРВЕНОГ КРСТА ЗНАЧАЈНО ИСКУСТВО

admin

За храбра срца купљено 13 возила

admin

Конкурс за обуку пилота хеликоптера продужен до 11. априла

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još