ИЗДВОЈЕНОНовости

ВИРУС НЕ ПОСУСТАЈЕ, СИТУАЦИЈА ОЗБИЉНА

Општински штаб за ванредне ситуације констатовано је на данашњем састанку да је епидемиолошка ситуација у Дервенти још увијек под контролом, али и да је веома сложена, те да број евидентираних случајева КОВИД-19 није пандан стварној епидемиолошкој слици.

Начелник општине и командант штаба Милорад Симић констатовао је да се борби против вируса корона и даље мора приступати крајње одговорно.

– Немамо право на опуштање, јер смо свједоци да се свакодневно све већи број наших суграђана суочава са проблемима које изазива овај вирус. Ситуација је веома озбиљна, а свакодневно функционисање у многим сегментима је отежано. Наши медицинари раде под изузетно великим притиском и сви морамо да се понашамо одговорније него до сада у смислу придржавања мјера личне заштите и избјегавања сувишних контаката – рекао је Симић позивајући становнике да чувају себе и своје ближње.

Штаб је упутио и апел суграђанима да због погоршане епидемиолошке ситуације избјегавају окупљања и да се досљедно придржавају мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске, а у циљу смањења ширења заразе изазване корона вирусом.

Директор Дома здравља Мирко Шаран, сумирајући ситуацију у протеклих неколико седмица, закључио је да здравствени систем, уз велике потешкоће, још увијек одолијева на све компликованију ситуацију када је ријеч о вирусу корона.

– Тренутно смо свједоци најтеже фазе борбе против вируса корона до сада и стање је врло озбиљно, а наши капацитети, посебно у Станици хитне помоћи и Лабораторији, су ангажовани до крајњих граница. С обзиром на изузетно велики број наших суграђана који се у Дом здравља јављају са сметњама у респираторним органима и на основу наших досадашњих искустава и искустава колега из других установа који се баве корона вирусом, сасвим је евидентно да је број позитивних, односно заражених лица много већи од оних којим је тестом потврђено постојање вируса у организму. Због тога, али и због чињенице да су капацитети Дома здравља и других медицинских установа пренапрегнути, а запослени на крајњем измаку снага, молимо све за разумијевање – рекао је Шаран позивајући суграђане да се чувају и придржавају мјера којима се спречава ширење вируса.

– Превентивно дјеловање, а то значи избјегавање контаката и правилна употреба заштитне опреме, најбољи су начини да помогнете себи, али и здравственом систему – рекао је Шаран.

Епидемиолог Дома здравља др Милена Бјеговић Ђујић истакла је да су у новембру евидентирана 133 потврђена случаја вируса корона, али и да је чињеница да то није стварно стање броја заражених у Дервенти.

Related posts

Богу и људима посветила
срце пуно љубави

Derventski List

Конзуларни дани од данас
у „Напретковом“ дому

Derventski List

Вјетар у леђа за прва три пројекта младих

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još