Новости

Владика Фотије освештао
параклис у касарни „Здравко Челар“

Епископ – зворничко тузлански Фотије освештао је данас у касарни „Здравко Челар“ параклис посвећен Светом Теодору Стратилату, а владика је потом предводио славски обред поводом крсне славе параклиса.

Свечаности у касарни присуствовао је и замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић, који је био и кум параклиса у којем ће на православне празнике бити обављана богослужења која ће водити војни свештеник из Добоја.

Дајући благослов параклису уз жеље да буде мјесто вјере и сусрета са Богом, владика Фотије подсјетио је да је и прије Другог свјетског рата постојало војно свештенство, које је исповједало и причешћивало војнике.

– Овдје ће сви добри људи, честити, боготражитељи  долазити да траже ријеч Божију и ријеч спасења. Желим свако добро и нашим свештеницима који буду овдје службовали, да слушају своје старјешине и буду примјер, те да са војници који овдје служе носе заједно тере – рекао је владика у бесједи.

Замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал мајор Гојко Кнежевић истакао је да је присуство војника богослужењима веома значајно.

– Позив војника је изузетно тежак, али све потешкоће се лакше савладају уз молитве. Овај богослужбени простор ће користити припадници јединице Инжињеријског батаљона православне вјероисповијести. Наравно,  припадници православне вјероисповијести ове јединице нису само ослоњени на овај богослужбени простор већ имају и могућност да у одређеним заначајним датумима присуствују богослужењима према мјесту становања или овдје у Дервенти – нагласио је генерал мајор Кнежевић.

Командант Инжињеријског батаљона у дервентској касарни пуковник Владимир Бојић са сарадницима дочекао је и друге госте, команданте бригада и батаљона Оружаних снага БиХ из реда српског народа, као и друге званице.

Related posts

Наставити успјешну
сарадњу града и епархије

Derventski List

ПРОЧИТАЈТЕ СВЕ ВАЖЕЋЕ ЗАБРАНЕ КРЕТАЊА

admin

Светосавски бал поново
освјетљава стазе хуманости

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još