Друштво

Воденица чувар прошлих
времена и мјесто за дружење

Од дјетињства ме води љубав према воденицама, а потом са успио да остварим жељу да и сам имам воденицу и у њој проводим вријеме и дочекујем добронамјерне посјетиоце свих генерација.

Ријечи су шездесетдеветогодишњег Боре Јоканића из Дријена, који је воденицу саградио у Осојцима, поред пута за Календеровце.

– Земљиште сам купио 1998. године и било је запуштено, много посла је требало урадити да се доведе у ред. Воденица је у функцији од 2019. године и од када сам у пензији уз њу проводим највише времена – каже Јоканић који је воденицу изградио по сјећању на њене претходнице из његове младости.

– Све сам радио по сјећању на некадашње воденице којих је било јако много у дервентском крају. Без воденица се није могао замислити живот, многима је била и главни извор прихода, па и мјесто састајања и дружења – додао је Јоканић истичићу да његова воденица за седам дана може да самеље 500 килограма кукуруза,

– Мељем кукуруз бјелац, али и врсте жутог и црвеног кукуруза који је здрав за дијабетичаре. Мељем и пшеницу, хељду и раж. Доста брашна подијелим, а дио и продам – каже овај домаћин који у свом хобију ужива и подршку супруге Миланке и дјеце.

– Трудимо се заједно одржавамо простор око воденице и да дочекамо сваког ко наврати. Свако има свој дио посла и тога се држимо. Лијеп је осјећај када од нас оду задовољни људи, да ли одмором уз воденицу или брашном које однесу – испричала је Миланка.

Јоканићи додају да је њихов посјед отворен за све добронамјерне посјетиоце, свих генерација, а своју љубав према природи наставиће да његују одржавајући воденицу живом.

Легенде

Иако су се уз воденице од давнина везале разне легенде и предања, као о мјесу сусрета натприродних бића и необрашњивих појава, Јоканићи истичу да ништа од тога у својој воденици нису запазили.

– Одувијек је било разних прича о необичним догађајима уз воденице и свако вјерује на свој начин. Ја нисам имао потребу да преноћим у воденици, јер ми је кућа удаљена три километра од ње, али сјећам се прича из дјетињства да у воденици знају боравити виле, да се точак сам знао зауставити или покренути и слично – казао је Боро Јоканић.

Related posts

Матурско вече Стручне и техничке школе вечерас

admin

ДАНАС ЈЕ БАДЊИ ДАН

admin

Усвојен Статут, акција даривања крви 18. новембра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još