Друштво

„ГОЛГОТА ЧАРДАКА“ ЗАПИС О ТРАГИЧНОЈ СУДБИНИ СТРАДАЛНИКА

Укоричена поема под називом „Голгота Чардака“ аутора Драгице Ђекић угледала је свјетло дана и још једном опоменула да је страдање дервентских Срба у посљедњем рату оставило неизбрисив траг на страницама историје, те је ово дјело настало као својеврсни дуг жртвама рата.

Рецензент Будимир Гаврић навео је да су исказане емоције и опис догађаја осликани изразито реалном нотом и једноставним епским стилом.

– Песникиња је у танчине насликала муке и јад заточених Срба са Чардака, изразито сликовито исказала емоције и описе догађаја као да се све то десило пре кратког времена, а тако да читалац стиче осјећај да је и сама проживјела све муке заточеништва. Опис је веран захваљујући бројним сведочењима заточеника које је песникиња лично познавала – рекао је Гаврић додавши да ће ова поема бити мелем на души и срцу свих преживјелих заточеника, као и породицама страдалих на Чардаку.

Драгица Ђекић рођена је 1952. године у Подновљу, а Учитељску школу завршила је у Дервенти, те потом дипломирала на Филозофском факултету у Бањалуци. Цијели свој радни вијек провела је у просвјети, а за свој књижевни рад, који је заступљен у многим лексиконима и објављиван широм региона, те у Русији, добијала је значајна признања. Године 2008. године добила је Великогоспојинску повељу, највише признање општине Дервента.

Related posts

Не палити ватру на отвореном без најаве и надзора

admin

Завршен и трећи циклус обуке кандидата

admin

Политику не напушта ни на прагу стоте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još