ДруштвоРС-РЕГИЈА

Грађани БиХ без ограничења само у три земље

Грађани БиХ који у наредном периоду планирају путовати у друге земље без ограничења могу ући само у Србију, Сјеверну Македонију и Црну Гору, а у Хрватску од јуче могу ући с потврдом да су преболовали вирус корона у посљедњих шест мјесеци или с потврдом да су примили вакцину против вируса корона.

У Хрватској је до доношења ових мјера важио само негативан ПЦР тест, међутим од сада ће, баш као и у Европској унији, бити признати и антигенски тестови.

– Уређен је прелазак границе због туризма – рекао је Давор Божиновић, министар унутрашњих послова Хрватске. Додао је да негативан тест ни потврду о томе да су преболовала вирус корона не морају имати дјеца до седам година која прелазе границу с родитељима или старатељима. Оваква правила би на граници Хрватске требало да остану током цијелог љета.

У већини других земаља држављани БиХ су дужни или приложити негативан тест на Ковид-19 или отићи у обавезну изолацију, која варира од 10 до 14 дана, зависно од земље до земље.

Према подацима Министарства иностраних послова БиХ (МИП БиХ), држављани БиХ који желе да путују у Аустрију при преласку границе дужни су да приложе љекарско увјерење.

– Уколико није могуће приложити љекарско увјерење, особа је дужна да се смјеста упути у 10-дневни карантин и да уз то у року од 48 сати организује ПЦР тестирање о сопственом трошку. Уколико је резултат теста негативан, карантин се сматра пријевремено окончаним – навели су у МИП БиХ.

При уласку у Њемачку грађани БиХ потребно је да предоче негативан САРС-Ков-2 тест, који не може бити старији од 48 часова.

– Након уласка у Њемачку обавезан је период самоизолације у трајању од 10 дана. Додатно, сви који долазе у Њемачку из ризичних подручја морају пријавити долазак путем wеб-странице и предочити доказ пријаве приликом уласка – рекли су у МИП БиХ.

Путници који се желе упутили у Грчку доживјеће разочарање, јер је улазак у ову земљу забрањен, а није дозвољен ни боравак ради туризма.

– Прије поласка обавезно контактирати Амбасаду Републике Грчке у Сарајеву за потребне сагласности. Сви путници који испуњавају услове за улазак у Грчку морају предочити негативан резултат ПЦР теста, не старији од 72 сата прије уласка у земљу, те испунити прописани образац (ПЛФ) најмање 48 сати прије уласка у земљу – навели су у ресорном министарству.

Туристичка путовања у Италију из већине земаља које нису чланице ЕУ, укључујући БиХ, су забрањена.

– Основна путовања су дозвољена и укључују студенте, пословне људе, становнике ЕУ и рођаке италијанских држављана, који морају након уласка ићи у изолацију 14 дана – подаци су Министарства иностраних послова БиХ.

Особама које улазе у Словенију из држава или регија које су на црвеној листи, а међу њима је и БиХ, одређује се 10-дневни карантин.

– Карантин се укида ако се особа након одређивања карантина тестирала и резултат теста је негативан – казали су у МИП БиХ.

Грађани БиХ који при уласку у Словенију приложе негативан тест на вирус корона не старији од 24 часа не морају ићи у изолацију, али тест мора бити обављен у једној од држава чланица ЕУ или шенгенског подручја.

Путници који се запуте у Шпанију при уласку морају приказати негативан ПЦР тест не старији од 72 сата.

– Особе у Шпанији не подлијежу обавезном карантину, али он може бити наложен уколико лице приликом здравственог прегледа покаже симптоме заразне болести – навели су у МИП БиХ.

Сви путници који долазе у Белгију изван земаља ЕУ и Шенген зоне или из одређених зона унутар ЕУ или Шенген зоне с повећаним бројем обољелих од Kовида-19, дужни су ступити у 14-дневну самоизолацију.

При уласку у Швајцарску грађани БиХ су дужни отићи у 10-дневну изолацију, а при одласку до смјештаја гдје ће бити изоловани морају држати најмање 1,5 метара раздаљине од других људи и избјегавати јавни превоз.

– Нужно је да се грађани у року од два дана свој долазак пријаве надлежном кантоналном органу – подаци су Министарства иностраних послова БиХ.

http://www.nezavisne.com

Related posts

ПРЕДСТАВЉАМО ЗАНИМАЊА АГРОТЕХНИЧАР И ВЕТЕРИНАРСКИ ТЕХНИЧАР

admin

ПИЈАЧНИ БАРОМЕТАР

admin

Музика и богата трпеза
чекају даме за 8. март

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još