Uncategorized @bs

Derventa je bezbjedan i miran grad

Na osnovu evidentiranih i istaknutih parametara, mogu s pravom reći da je Derventa u svim segmentima bezbjedan i miran grad u koji je svaki putnik namjernik dobrodošao i u kojem se može osjećati slobodno. Naglašavam i da ovo nije grad za lica sa lošim namjerama, pogotovo kada je u pitanju izvršenje krivičnih dijela ili drugih inkrimisanih radnji.
Istakao je ovo komandir Policijske stanice Derventa Milomir Balatunović u intrvjuu Derventskom listu. Povod za razgovor bila je krsna slava Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Sveti Arhangel Mihailo, ali i godina na izmaku. Komandir je iznio podatke o stanju bezbjednosti, prisustvu migranata na području grada, ostalim bitnim pitanjima iz nadležnosti policije, ali i iskazao zadovoljstvo saradnjom sa građanima.
Policijska stanica Derventa obilježila je krsnu slavu MUP-a RS, a praznici su uvijek prilika za sumiranje rezultata i iznošenje planova. Šta je to što je obilježilo rad Policijske stanice između dvije krsne slave i koji su to izazovi koje očekujete u predstojećem periodu?
– Najprije želim da vam zahvalim što uvijek pronađete vremena za policiju i krajnje profesionalno i korektno izvještavate o radu i dešavanjima koje operativno pokriva derventska Policijska stanica. Ove godine je krsna slava, kako na nivou Policijske stanice, tako i Policijske uprave Doboj, obilježena nizom aktivnosti. U Modriči je najprije u organizaciji načelnika Policijske uprave Doboj Slobodana Radinković održan turnir u malom fudbalu gdje je ekipa derventske Policijske stanice osvojila treće mjesto, potom je šest pripadnika ove stanice u dobojskoj bolnici darovalo krv. Organizovali smo i Dan otvorenih vrata za oko 80 mališana iz vrtića „Trol“ i „Bambi“, a po prvi put ugostili smo i učenike i korisnike Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“. Čuvajući sjećanje na kolege koji su u odbrani Republike Srpske dali svoje živote, na dan Svetog Arhangela Mihaila služen je pomen ispred spomen – obilježja stradalim. Moram da naglasim da njihovu žrtvu nikada nećemo zaboraviti i ovo naslijeđe prenosićemo i na generacije mlađih policajaca. Takođe, želim da istaknem, da su obilježavanju krsne slave MUP-a, pored rukovodstva Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Miloradom Simićem, porodica poginulih policajaca i drugih zvanica, ove godine prvi put prisustvovale i naše penzioisane kolege. Mogu samo da im poručim da mi nismo bivše kolege, jer od tih ljudi mnoge generacije su učene da budu policajci. Oni su u temelje Policijske stanice u Derventi utkali su 30 godina radnog staža. Imao sam i pitanja zašto nisu pozvani i drugi penzionisani policajci koji žive u Derventi, te stoga naglašavam da su na obilježavanje krsne slave bili pozvani svi penzioneri koji su stekli penziju u Policijskoj stanici. U Derventi, naravno, ima i kolega koji su penzionisani iz drugih organizacionih jedinica.
Kako ocjenjujete stanje bezbjednosti na području grada tokom ove godine?
– Prema svim parametrima bezbjednosti, a koji su u okviru rada ove Policijske stanice, mogu istaći da je stanje zadovoljavajuće. U periodu od januara do novembra ove godine smanjen je broj izvršenih krivičnih djela za oko 20 odsto. U navedenom periodu evidentirano je 57 krivičnih djela, dok je u istom periodu lani bili 69. Rasvijetljenost krivičnih djela do novembra iznosi 94 odsto, dok je prošle godine iznosila 84 odsto. Rasvijetljeno je i 28 od ukupno 31 krivičnog djela sa NN počiniocem, što je 84,8 odsto, a lani je taj procenat iznosio 78,6 odsto. Tokom ovog izvještajnog perioda, najzastupljenija krivična djela bila su iz oblasti opšteg kriminaliteta. Evidentirano je deset teških krađa, što je u odnosu na prošlu godinu upola manje, a evidentirane su i tri krađe, što je u poređenju sa 2021. godinom smanjenje za 62 odsto. Od težih krivičnih djela, evidentirano je jedno razbojništvo i obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina, koja su u potpunosti rasvijetljena. Istakao bih i efikasan rad policijskih službenika na rasvjetljavanju krivičnog djela iz januara ove godine, kada je napadnuta radnica u sportskoj kladionici, a kojoj su tom prilikom nanesene teške tjelesne povrede. Navedeno krivično djelo smo rasvijelili u rekordnom roku, i to za 48 časova smo lišili slobode izvršioca i predali ga na dalje postupanje nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu. To lice je osuđeno na osam godina zatvora. Kao čovjeku i profesionalcu žao mi je što je naša sugrađanka doživjela takav šok i povredu.
Zadovoljavajući rezultati ostvareni su i u oblasti narkomanije. Početkom januara na području grada oduzeta su tri kilograma „skanka“, a u akciji „Plantaža“ pronađeno je 440 stabljika indijske konoplje. Takođe, prije nekoliko dana kod jednog lica smo prilikom pretresa objekata koje koristi pronašli i oduzeli oko 15 grama heroina.
Ove godine evidentirali smo i manji broj prekršaja i to za gotovo 20 odsto. Takođe, represija otkrivenih prekršaja dosta je bolja u ovom izvještajnom periodu, nego tokom 2021. godine. Važno je napomenuti da nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, niti na bilo kojim skupovima.
Do novembra je evidentirano 89 saobraćajnih nezgoda, a u istom periodu lani 76. Od ukupnog broja, jedna je bila sa stradalim licem, a dva lica su ove godine teško povrijeđena u saobraćaju, dok je u 2021. godine evidentirano devet teže povrijeđenih. Ove godine izdato je više prekršajnih naloga, a iz saobraćaja je isključeno 529 vozača, dok je lani to bio slučaj sa 319 vozača. Samo zbog vožnje pod uticajem alkohola iz saobraćaja je iskuljučeno 414 vozača, a prošle godine 248, zbog ovog prekršaja, slobode su lišena 102 učesnika u saobraćaju, a lini 41.
U posljednje vrijeme vidno je povećano prisustvo migranata na području grada. Kojim podacima raspolažete kada je u pitanju ova pojava?
– Na području Policijske stanice Derventa ovoj godini evidentirano je ukupno 120 migranata bez potrebnih dokumenata koji su predati u dalju nadležnost terenskoj kancelariji Službe za poslove sa strancima u Doboju. Na području Dervente u većini slučajeva zatekli smo lica iz Sirije, Iraka, Avganistana i Pakistana. Takva lica najčešće teritoriju Dervente koriste za kretanje prema Brodu gdje pokušavaju preko rijeke Save preći u Hravtsku, a nakon toga domoći se i drugih zemalja EU, a jedna od ruta je od Bihaća do Sarajeva ili od Sarajeva do Bihaća. Treba istaći i činjenicu da neki od njih imaju određen vid mogućnosti kretanja kroz teritoriju BiH, a što dokazuju određenom dokumentacijom izdatom od nadležnih organa. Policijska stanica Derventa u prethodnom periodu nije evidentirala narušavanje javnog reda i mira od strane migranata, kao ni druge oblike asocijalnih ponašanja, niti smo do sada kod migranata koje zateknemo na svom staničnom području pronalazili bilo kakvo hladno ili vatreno oružje.
Iz dosadašnje prakse možemo kontatovati da pojava migranata izaziva određen vid uznemirenosti građana u manjem intezitetu, a koji su s druge strane savjesni u pogledu obavještenja policije o uočenim migrantima. Građanima se zahvaljujem za saradnju kada je u pitanju obavještenje policije o uočavanju i prisutnosti migranata, jer takvim vidom saznanja policija postupa i preduzima konkretne mjere i radnje. Pozivam ih da to i nastave da rade. Takođe, ovom prilikom ističemo da Policijska stanica Derventa svakodnevno kroz vršenje svojih poslova i zadataka preduzima niz preventivnih aktivnosti u pogledu migrantske krize kroz prisustvo na mjestima gdje su do sada uočeni migranti vršeći redovne policijsko – kriminalističke kontrole lica i teritorije.
Građanima poručujem da izbjegavaju bilo kakav vid komunikacije sa migrantima, s obzirom na mogućnost nerazumjevanja i nesporazuma. Ističem i izuzetnu saradnju sa svim subjektima koji su angažovani u ovoj oblasti. U ovoj godini smo zadokumentovali dva krivična djela „krijumčarenje ljudi“ i Tužilaštvu BiH podnijeli izvještaj.
Šta biste poručiti građanima?
– Na osnovu evidentiranih i istaknutih parametara, mogu s pravom reći da je Derventa u svim segmentima bezbjedan i miran grad u koji je svaki putnik namjernik dobrodošao i u kojem se može osjećati slobodno. Naglašavam i da ovo nije grad za lica sa lošim namjerama, pogotovo kada je u pitanju izvršenje krivičnih dijela ili drugih inkrimisanih radnji. Poručio bih građanima, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, da pod dejtvom alkohola ne upravljaju motornim vozilima, a našim mališanima skrenuo bih pažnju na upotrebu pirotehničkih sredstava. Ovim pitanjem ćemo se, kroz preventivno, ali represivno djelovanje, posebno baviti u predstojećem periodu, kako bi se smanjile povrede. U svoje lično ime i u ime zaposlenih u Policijskoj stanici, svim Dervenćanima želim mnogo zdravlja i da predstojeće praznike provedemo u duhu mira, sloge i porodične sreće.

Video – nadzor
Derventa je relativno skoro dobila video – nadzor. Da li je rano govoriti o njegovim efektima?
– Derventa je uvođenjem video – nadzora stala u red 54 lokalne zajednice koje koriste ovaj sistem. Na području šireg i užeg gradskog jezgra grada na 17 lokacija treba instalirati 24 kamere, od čega su četiri takozvane „pametne kamere“ koje su počele sa radom krajem septembra. Do danas je ukupno postavljeno i instalirano 16 kamera. „Pametne kamere“ do sada su zabilježile oko 700 prekršaja od čega najviše neregistrovanih motornih vozila, STARS baze i nepripadajuće tablice. S obzirom na ove podatke, zamolio bih građane da na vrijeme registruju svoja vozila.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još