ИЗДВОЈЕНОНовости

Десет пута више
кандидата него мандата

За учешће на локалним изборима у БиХ 6. октобра, према подацима Централне изборне комисије, пријавила су се 26.124 кандидата за локалне парламенте и градонaчелнике, односно начелнике општина, а међу њима je и око 300 Дервенћанa. С обзиром да ће за Скупштину града Дервента бити додијељено 29 мандата, то значи да има десет пута више кандидата него што има мјеста у градској Скупштини.

Рок за подношење кандидатских листа за учешће на локалним изборима 2024. године истекао је 8. јула, а тачан број достављених кандидатских листи и кандидата биће познат послије њихове обраде и овјере у ЦИК-у.

Дервентском листу је потврђено да је кандидате за Скупштину града ЦИК-у доставило 12 политичких субјеката из Дервенте од 15 који су овјерили пријаве, док ће у трку за градоначелника, како сада ствари стоје, три кандидата од укупно осам овјерених пријава.

Из СНСД-а је потврђено да, како је од раније познато, имају кандидата за градоначелника – Игора Жунића, те да њихова листа за градски парламент броји 34 кандидата. „Пуну“ кандидатску листу за Скупштину града од 34 имена предао је и СДС – Воља народа, а у трци за градоначелника је њихов кандидат Владо Ковачевић.

Учешће на изборима за градоначелника Дервенте потврдио је и независни кандидат Миле Тадић.

Своје кандидате за локалну Скупштину имаће и Социјалистичка партија, а у овој странци су потврдили да међу 34 имена има и оних који се први пут појављују на изборима.

Комплетну листу за Скупштину града предао је и Народни фронт – Јелена Тривић, а међу 34 кандидата Уједињене Српске, како су истакли, половина је нових имена. Кандидатске листепредали су и НПС – Дарко Бањац, ДНС и ПДП.

Кандидатску листу НДП-а чини 25 имена, док ће ДЕМОС на изборе за градски парламент изаћи са 23,у  политичкој јавности махом, нових кандидата. Листу је ЦИК-у доставио и ХДЗ БиХ са 29 имена, а осам кандидата имаће Хрватска странка БиХ.

Иако су овјерили пријаве за кандидатуру за градску Скупштину и градоначелника из СДП-а БиХ су потврдили да нису предали листе у предвиђеном рокузбог недовољног броја заинтересованих кандидата.

У осталим странкама пријављеним за учешће на изборима, Дервентском листу до закључења овог броја нису потврдили да су ЦИК-у предали кандидатске листе.

Рокови

ЦИК ће до 2. августа провјерити и овјерити кандидатске листе и кандидате који испуњавају законом прописане услове, након чега ће до 22. августа овјерене кандидатске листе објавити у службеним гласницима, медијима и интернет страници www.izbori.ba.

Градоначелник

Oд осам политичких субјеката (СДП, ПДП, СНСД, БХ зелени, СДС – воља народа, НПС, НФ и независни кандидат Миле Тадић), три су искористили могућност да предају кандидатске листе за градоначелника Дервенте.

Related posts

ДЕРВЕНТСКИ ЛИСТ ПРВИ ЈЕ ЗАВИРИО У НОВИ ДИО „ТРОЛА“ (ФОТО)

admin

У Стручној и техничкој школи почели „Дани читања“

admin

Објекат ОШ „Никола Тесла“ биће адаптиран

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još