Друштво

Дефинисани оквири
сарадње са руском школом

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима угостио је данас делегацију Државне буџетске образовне установе „Грот“ из Санкт Петербурга, а том приликом потписан је и Споразума о сарадњи у области социјалне заштите и образовања између ове установе и Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ из Дервенте.  

Ријеч је о узвратној посјети делегације овог реномираног и најстаријег руског центра који се бави образовањем и рехабилитацијом слијепе и слабовиде дјеце, након што је делагација из Републике Српске, крајем прошле године, боравила у студијској посјети Санкт Петербургу. Та посјета организована је у оквиру прве сарадње у области социјалне заштите уз подршку Представништва Републике Српске у Руској Федерацији.

Том приликом договорено је да се сарадња у овој области настави и дефинише потписивањем споразума између установа „Грот“ и „Будућност“, уз сагласност Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Министар Шеранић изразио је захвалност гостима из Санкт Петербурга за посјету Републици Српској и спремност да се настави важна сарадња у области социјалне заштите.

– Честитам установама на потписаном споразуму и задовољство је што ћемо на основу тога унапрјеђивати стручну сарадњу и наше капацитете у овој области – рекао је Шеранић, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Замјеница директора установе „Грот“ Марина Артамонова рекла је да је потписивање овог споразума први корак у сарадњи која ће бити корисна за размјену искустава педагошког особља, али и за штићенике установа који ће моћи да међусобно изучавају и проникну у културолошки аспект два народа.

Потписани представља основ будуће сарадње и размјене искустава у коришћењу иновативних дефектолошких, педагошких и информационо – комуникационих технологија у области социјалне заштите и образовања особа са оштећењем вида и са комбинованом патологијом. Такође, њиме је предвиђено проширење сарадње у области додатног корективног образовања, одржавање заједничких практичних занимања и научно-практичких конференција, развој заједничких пројеката и усавршавања наставног особља, организовања практичне наставе и учења на даљину. 

Делегација из Санкт Петербурга боравила је и у посјети центру „Будућност“ у Дервенти, гдје су имали прилику да се упознају са начином функционисања ове установе социјалне заштите Републике Српске, те њиховим радом са слијепим и слабовидим ученицима и ученицима са вишеструким сметњама.

Related posts

Бесплатни прегледи и дружење са члановима „Сунца“

admin

ФИНАЛЕ „РИТМА ЕВРОПЕ“ 19. СЕПТЕМБРА НА РТРС-у

admin

Фестивал „Распјевани мај“ сутра

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još