ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Прикупљено 155 доза крви

Прву овогодишњу акција добровољног даривања крви, која је одржана данас у просторијама Центра за културу, окарактерисао је веома добар одзив давалаца, чак њих 207, а прикупљено је 155 доза.

Жеља да помогну и допринесу попуњавању залиха крви, главни су мотиви добровољних давалаца који су данас одлучили да дарују драгоцјену течност.

– Ово ми је други пут да дарујем крв, а мотив је помоћ другим људима, јер се никад не зна када и нама може да затреба помоћ – казала је Дервенћанка Наташа Љубоје, а крв је по четврти пут даровала и новинарка Дервентског листа Данка Земуновић.

– Нажалост, ја много више пута покушам да дарујем крв него што то успијем, али сам упорна и не одустајем, зато што стварно имам мотив да људима помогнем, јер сам и сама из вишечлане породице и мајка сам троје дјеце и увијек се запитам како би било да некоме мом затреба крв – казала је Земуновићева.

Организатор ове, али и свих претходних акција, је Градска организација Црвеног крста, а секретар Радислав Кујунџић наглашава да Дервента има дугогодишњу традицију даривања крви.

– Данас, први пут у посљедње двије године, акцију одрђжавамо без заштитник маски, а одзив давалаца је изнад очекивања. Ово је показатељ да Дервенћани покажу када затреба – рекао је Кујунџић захваливши се свима који су се одазвали акцији, али и Центру за културу и Градској управи за подршку.

В.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић поздравио је хуманост добровољних давалаца.

– Локална управа сваке године помаже добровољно даривање крви и мислим да смо једна од ријетких локалних заједница која издваја намјенскс средства, у висини од 8.000 КМ, за ове акције. Осим тога, рад Црвеног крста из буџета града помажемо годишње са  40.000 КМ – казао је Пашалић.

Др Јелена Мастиловић из добојске службе Завода за трансфузијску медицину РС казала је да је у складу са опуштенијим епидемиолошким околностима, очекиван и већи број давалаца.

– Тренутна ситуација са залихама крви је добра, имамо довољне залихе А+ и 0+, међутим мало су мање залихе АБ+ крвне групе. Ми смо увијек срећни кад дођемо на овако велике акције, а у Дервенти у организацији Црвеног крста буду увијек буде добар одзив. Очекујем да ћемо данас прикупити око 100 доза – казала је др Мастиловић додавши да је осим хуманог карактера, важно даривати крв у континуитету.

– Веома је важно да неко када почне давати крв зна да је то здраво за организам, а истовремено добије и моралну сатисфакцију да је неком помогао и спасио нечији живот – објаснила је др Мастиловић.

Related posts

Слиједи избор извођача за секундарну мрежу

admin

НИЧЕ НОВА БОЛНИЦА У ДОБОЈУ

admin

Његују афинитете талентованих ученика

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: