ИЗДВОЈЕНОНовости

Додик предсједник РС, Прањић и Дураковић потпредсједници

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ донијела је данас у Сарајеву допунску одлуку о утврђивању и објављивању резултата Општих избора у БиХ 2022. године према којој је потврђено да је кандидат СНСД-а Милорад Додик освојио највише гласова на изборима за предсједника Републике Српске.

Овом одлуком прецизирано је да је на изборима за потпредсједника Републике Српске из реда Бошњака највише гласова освојио Ћамил Дураковић, а из реда Хрвата Давор Прањић.

Одлуку о утврђивању резултата ЦИК је донио након што је по његовој наредби од 10. октобра извршено контролно бројање гласова на изборима за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске.

Против одлуке гласала је само члан Вања Бјелица Прутина.

Усвајању одлуке о утврђивању и објављивању резултата претходило је усвајање Извјештаја Главног центра за бројање о извршеном контролном бројању и Извјештаја контролора за транспорт, руковање и складиштење гласачких листића и осталог изборног материјала.

Претходно је комисија усвојила Извјештај Главног центра за бројање у којем су наведене бројне неправилности током изборног процеса, али већина чланова ЦИК-а става је да оне нису утицале на изборни резултат када је ријеч о избору предсједника Републике Српске.

Према томе, понављања избора неће бити.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина истакла је на данашњој сједници ЦИК-а да нема дилеме ко је побједник за ниво предсједника Српске након контролног бројања, а односно да је то Милорад Додик.

Члан ЦИК-а Владо Рогић је рекао како немају времена за понављање избора, нити средстава као и то да није могуће због неколико неправилности понављати изборе јер би се то онда радило заувијек.

Ирена Хаџиабдић, члан ЦИК-а рекла је да изборни процес обиљежен низом мањкавости које се углавном односе на мањкавости техничке природе.

-Да ли се воља бирача преправљала. У овим случајевима нисам видјела да нешто указује на то – рекла је Хаџиабдићева.

И Ахмет Шантић, члан ЦИК-а рекао је да је воља бирача контролним бројањем утврђена и да нема разлога да се не иде ка утврђивању резултата.

(Глас Српске)

Related posts

ЈУБИЛАРНИ 25. КОНЦЕРТ СКУД „ДЕРВЕНТА“ НА ПОКЛОН

admin

НАЧЕЛНИК СПОРТСКОМ ОПРЕМОМ ОБРАДОВАО КЛУБОВЕ И ШКОЛЕ

admin

У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ ДАНАС О СТАТУСУ ГРАДА ДЕРВЕНТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još