ИЗДВОЈЕНОНовости

Дом здравља добио ново санитетско возило

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић уручили су данас кључеве 15 савремено опремљених санитетских возила, укупне вриједности 1.601.955 КМ, руководиоцима 15 здравствених установа, медју којима је и Дом здравља Дервента.

Уручивању кључева присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Цвијановићева је казала да је набавка 15 санитетских возила један од начина да Српска покаже способност својих институција, у овом случају Владе, да интервенише према свим оним секторима који су важни за здравље грађана, али и за функционисање цјелокупног система.

– Ово је подршка која иде у континуитету. Некада се она огледала кроз изградњу стратешки важних објеката, нових болница, тако да у свакој нашој регији имамо модерну болницу која пружа адекватне услове и нашим пацијентима и нашим здравственим радницима – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ту су и многобројне санације, реконструкције домова здравља, али паралелно с тим и издавајање средстава да би се обезбиједила адекватна опрема, те, као и у овом конкретном случају, одговарајућа санитетска возила.

– Република тиме показује и свој капацитет и способност да реагује, да се развија, да интервенише у оним областима у којима је то потребно. Сигурна сам да ће ово у значајној мјери олакшати општинама којима су додијељена возила – навела је Цвијановић.

Премијер Српске рекао је да посљедњих десет година, у нове здравствене објекте, опрему и лична примања радника у здравству уложили смо више од милијарду КМ.

– У посљедње три године обезбијеђено је 45 нових санитетских возила распоређених једнако широм Српске. То је доказ да Република Српска има свој правац развоја и она је гарант нашег опстанка и постајања на овим просторима – поручио је Вишковић.

Предсједник Владе рекао је да Влада у континуитету, већ десетак година, улаже у здравствени систем, што се показало као више него исправна одлука, поготово у годинама ковида, када је Српска имала спремне здравствене капацитете. Вишковић је додао да ће Влада наставити да улаже у здравство у пуном капацитету, истичући градњу болница у Требињу, Добоју и Зворнику.

– Чекамо пројектну документацију за болницу у Приједору, реновира се болница у Градишци, као и у Фочи, тако да Српска сигурно неће стати са инвестицијама у здравствени сектор док не заокружи све потребе Републике Српске, од Требиња до Новог Града – нагласио је премијер Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да данашњи догађај показује способност Владе да инвестира у нова возила.

Он је додао да Република Српска на овај начин показује своју способност да гради ново, купује ново, инвестира у ново.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је да је 15 санитета додијељено здравстевним установама широм Српске у складу са њиховим потребама.

– У посљедње три године обезбијеђено је 45 санитета. Ово је само дио опреме који Влада Српске улаже у здравствени систем. Континуирано радимо на опремању и изградњи нових објеката, од амбуланти до болница, тако да несмањеном брзином улажемо огромне капацитете у наш здравствени систем – нагласио је Шеранић.

Он је додао да су ти капацитети омогућили Републици Српској да адекватно одговори на изазове које је у посљедње двије године донијела пандемија.

Нова санитетска возила, које је набавила Влада Српске, обезбијеђена су, измедју осталих, за Универзитетски клинички центар Републике Српске, Болницу „Свети врачеви“ у Бијељини, те за домове здравља у Бањалуци, Берковићима, Братунцу, Власеници, Дервенти и Источном Сарајеву.

(РТРС)

Related posts

Корона одгађа новогодишње забаве

admin

Одата почаст страдалим из Босанских Лужана

admin

На прославама избјегавати физичке контакте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još