Новости

До краја јуна бесплатна ХПВ
вакцина за дјецу од 15 година

У дервентском Дому здравља од априла ове године доступна је вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ), а из ове здравствене установе подсјећају да дјеца која су током године навршила 15 година до краја јуна могу бесплатно да се вакцинишу.

Специјалиста епидемиологије др Милена Бјеговић Ђујић додала је да је вакцинација ХПВ вакцином у Дому здравља бесплатна и препоручена за дјевојчице и дјечаке од 11 година до 15. рођендана.

– За особе од навршених 15 година вакцинација се обавља на Институту за јавно здравство Републике Српске по цијени од 210 КМ по дози. Подсјећам да је до краја јуна могућено да и дјеца која су навршила 15 година током 2023. године, а желе да се вакцинишу, приме вакцину у Дому здравља без плаћања – казала је др Бјеговић Ђујић додавши да се вакцинација обавља у двије дозе са годину размака између доза, те у присуству и уз сагласност родитеља.

– У Дому здравља се примјењује вакцина Гардасил 9, произвођача МЕРЦ. У питању је деветовалентна рекомбинована вакцина која садржи дијелове протеинског омотача девет типова хуманог папилома вируса. Ови типови су најчешћи узрочници карцинома грлића материце, вагине, вулве, пениса, ануса и подручја уста и грла, као и гениталних брадавица – кондилома. С обзиром да не садржи цијеле вирусе нити њихов генетски материјал, вакцина ни на који начин не може проузроковати обољење код особе која је прими. Ова вакцина се са великим успјехом у свијету примјењује већ десет година. Како наведени вируси узрокују озбиљна обољења код особа оба пола вакцина се препоручује и дјевојчицама и дјечацима – подсјетила је др Бјеговић Ђујић.

Родитељи који желе да заштите своју дјецу вакцином против хуманог папилома вируса могу се јавити својим тимовима породичне медицине ради заказивања вакцинације.

– За све додатне информације заинтересовани се могу обратити и Служби за хигијенско – епидемиолошку заштиту на број телефона 053/333-292 – навели су из Дома здравља.

Related posts

Дервента достојанствено одала почаст хероју

admin

ЧУВАТИ СЈЕЋАЊЕ НА ХРАБРОСТ БОРАЦА ПРОТИВ ФАШИЗМА

admin

ПРВИ ЗАРАЖЕНИ КОРОНА ВИРУСОМ У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još