Новости

Друштвени дом поново
ће бити центар живота

Друштвени дом у Модрану, на чијем мјесту су се осамдесетих година прошлог вијека налазиле заједничке просторије становника овог села, ускоро ће поново бити центар окупљања и друштвеног живота за око 80 мјештана.

Потреба за овим објектом постоји већ три деценије, односно од завршетка рата, а захваљујући иницијативи Мјесне заједнице Модран и удружења Хрвата повратника „Зов Плехана“ друштвени дом заједно са фрањевачким самостаном на Плехану добиће и завршне обрисе.

– У Модрану тренутно живи 80 мјештана, а око 300 их долази седмично, викендом, а највише љети. Већ дуго чекамо на завршетан друштвеног дома који ће много значити свима који овдје живе или долазе – рекао је предсједник Мјесне заједнице Модран Жељко Арамбашић додавши да ни у околним селима Бунару и Дажници нема заједничким просторија, па ће овај дом добро доћи и мјештанима ових села.

– У склопу овог објекта имамо и кухињу, два санитарна чвора, гардеробе и велику дворану, тако да је план за неки будући период да друштвени дом буде коришћен и за сахране, приредбе и представе, те за друштвене активности. Сви којима овај објекат буде потребан ће бити добродошли – казао је Арамбашић.

Изградњу овог објекта, осим Градске управе Дервента, помогле су и институције БиХ и Хрватске.

– Подршку смо добили од Градске управе Дервента, а преко њих смо аплицирали и за новац из Средишњег државног уреда за Хрвате изван Хрватске и добили 40.000 средстава за које они још треба да проведу тендер, а које ћемо искористити за унутрашње уређење. Осим тога, подршка је стигла и са адресе Секретаријата за избјегла и расељена лица – истакао је Арамбашић.

Захваљујући пројекту обнове и изградње комуналне и социјалне инфраструктуре на просторима гдје живе расељене особе и повратници, а који је иницирао Савјет министара БиХ, за изградњу друштвеног дома у Модрану намијењено је 40.000 КМ. Споразум са замјеником министра за људска права и избјеглице БиХ Џевадом Махмутовићем протекле седмице потписао је замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић.

– Активности за изградњу дома потекла је од мјештана, они су то и проводили, а Градска управа је то подржала средствима у износу од 40.000 КМ. Сада их је подржало и министарство како би објекта и завршили – рекао је Јефтић.

Подршка

Предсједник Градског одбора ХДЗ-а БиХ у Дервенти и одборник у локалном парламенту Маријан Кљајић, који је један од координатора послова изградње друштвеног дома, захвалио је свима који су на било који начин омогућили да се обезбиједи мјесто за друштвени живот у Модрану.

– Све што се дешавало у друштвеном смислу, од 1998. године, када је кренуо повратак људи, одвијало се по приватним кућама, па чак и четири циклуса избора. Свим донаторима велико хвала, а посебно досадашњем потпредсједнику Републике Српске Јосипу Јерковићу и Давору Чордашу који су обезбиједили потребна средства за изградњу друштвеног дома, те координаторима Жељку Арамбашићу, Јози Ћорлуки и зачетнику ове идеје Ивану Ћорлуки – рекао је Кљајић.

Related posts

ПОДРЖАНЕ СВЕ ТАЧКЕ, ПОЛИЦИЈИ АДРЕСИРАНО ПРЕГРШТ ПИТАЊА

admin

ПРЕРЕГИСТРАЦИЈА ПАЦИЈЕНАТА ТРАЈЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

admin

СВЕТОСАВСКИ БАЛ ОСВЈЕТЛАО ЛИЦЕ ХУМАНОСТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još