Друштво

Дјеца, наставници и васпитачи са симптомима не могу у школу и вртић

У случају појаве симптома респираторне инфекције или потврђеног теста на вирус корона ученик или наставник не могу присуствовати настави, нити боравити у школи, о чему школе морају стриктно водити рачуна, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

Институт је упутио Министарству просвјете и културе препоруке за предшколске и школске установе, те ђачке домове о организацији наставе у новој школској години, а у складу са епидемиолошком ситуацијом када је ријеч о новом вирусу корона.

Уколико се потврди вирус корона код ученика или наставника, институт препоручује домовима здравља да није неопходно да остали ученици из истог одјељења или наставници прекидају наставу.

– Потребно је савјетовати да се смање контакти, нарочито да се избјегава контакт са старијим и лицима са хроничним болестима. Уколико добију симптоме, тада се искључују из наставе с обзиром да подлијежу изолацији, уз препоруку да се јаве изабраном љекару породичне медицине – прецизирали су из института.

Детаљне препоруке за прописивање изолације за ученике и наставнике који су обољели од вируса корона биће упућене домовима здравља у Републици Српској, као и препоруке за прописивање мјере карантина за лица која су биле у контакту са потврђеним случајем вируса.

У овом моменту није обавезно ношење маски у затвореном простору, што важи и за школе. Уколико се ради о дјеци или наставницима који имају болести или стања због којих могу бити подложнији тежим формама вируса, може им се препоручити ношење маске.

Институт препоручује да се просторије у школама често провјетравају, по могућности на сваком одмору, да се редовно проводе пооштрене мјере личне и колективне хигијене, те да се физичко васпитање одржава на отвореном када год то околности и вријеме дозвољавају.

Исте мјере препоручене су и за предшколске установе.

Што се тиче ђачких домова, потребно је водити рачуна да запослени не долазе на посао уколико имају симптоме заразне болести, а да се ученици током боравка у овим установама, уколико добију симптоме заразне болести, правовремено јављају надлежним љекарима.

Related posts

Молитвено и свечано
на Спасовдан

Derventski List

 „Цекер сијело“ рецепт
за одличну забаву

Derventski List

У идућа три дана појачане саобраћајне контроле

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još