Друштво

Живот и рад у селу не
би мијењали ни за шта

Градски подстицај за развој пољопривреде и села у прошлој години користило је тридесетак произвођача из Дервенте млађих од 40 година, доказујући да је живот у селу и бављење пољопривредном итекако перспективно за младе који се не плаше посла и одговорности.

Вјетар у леђа овим Дервенћанима даје и Градска управа с обзиром да је прошлогодишњим правилником о начину и условима расподјеле новчаних подстицаја одређено да се произвођачима млађим од 40 година коначни одобрени износ подстицаја увећава за 20 одсто.

Један од оних који се одлучио да живот у селу споји са занимањем јесте Љубиша Николић из Агића. Овај Дервенћанин бавећи се овчарством обезбјеђује егзистенцију за своју породицу.

– Од чобана који су боравили на нашем простору доносио сам јагњад и временом проширивао стадо. Нисам се надао да ће стадо достићи 180 матичних оваца које се требају јагњити. Планирам да стадо у овој години проширим на 200 оваца – каже тридесетдеветогодињи Николић којем у пословима помажу супруга, син и кћерка.

Тржиште, како истиче, има, а потражња је неријетко већа од понуде.

– Продаја иде добро и нема проблема са тим. Тржиште чак тражи и више него што можемо дати – рекао је Николић који се непуне двије деценије бавио производњом млијека.

– Раније сам имао 20 крава и говото 20 година сам се бавио производњом млијека, а имао сам и око 15 бикова. Сада држим само мањи број крава за потребе домаћинства. Проблем у овој области је недостатак радне снаге и велика улагања, али и несигурно тржиште за испоруку млијека – објаснио је овај Дервенћанин који подстицаје из градског и републичког буџета види као добар вјетар у леђа.

– Наш град издваја солидан подстицај за узгој оваца, 24 марке по грлу. Очекујем и републички подстицај, иако још не знам колико ће ове године износити подршка за ову врсту производње – каже Николић додајући да будућност своје породице не види нигдје друго осим на огњишту у Агићима са планом да се још активније посвети сточарству и обради земљишта.

Приврженост пољопривреди опредијелила је Златка Вујичића из Доње Бишње да 2018. године од дједа преузме бригу о пољопривредном газдинству.

– Бавим се производњом млијека и имам 25 крава, а дневно испоручујемо од 200 до 250 литара млијека мљекари у Козарској Дубици. Имам још и пет јуница и три телета. Може се живјети од овога,  нико не може рећи да је гладан и жедан, али мора се радити 24 часа – испричао је Вујичић који је, како каже, од малих ногу у трактору.

– Сјећам се да су ме, када су отац и стриц радили, возили у трактору док не заспим, па су ме тако уснилог односили кући. Трактор сам сам почео да возим са седам година – додаје тридесеттрогодишњи Вујичић који је одлучо да се умјесто факултету посвети газдинству.

– Од 2018. године набавили смо доста пољопривредних машина и настојимо да рад модернизујемо, јер је радне снаге све мање или је нема. Прије пет година обрађивали смо 600 дунума земље, а сада око 350 дунума – каже Вујичић који такође истиче да су подстицаји од великог значаја свим произвођачима.

– Од града добијамо подстицај за краве и јунице.  Задовољни само, а подстицаји увијек буду исплаћени.  Из републичког буџета добијамо подстицај за млијеко и за инвестиције – додаје Вујичић који такође будућност види у селу.

– Са супругом и двогодишњим сином градим живот у селу. Нигдје у свијету не вјерујем да је сјајно, посебно послије пандемије корона вируса. Од многих пријатеља чујем да планирају повратак из иностранства – каже овај Дервенћанин.

Исплате из буџета

Градски парламент усвојио је прошле седмице извјештај о реализацији расподјеле пољопривредних подстицаја у 2022. години којим је прецизирано да је на име подршке пољопривреди у прошлој години из буџета града од планираних 519.000 исплаћено 513.247 КМ.

Related posts

ИСТА СТРАСТ ОКУПИЛА КОЛЕКЦИОНАРЕ

admin

ФОНТАНА ПОНОВО У ФУНКЦИЈИ

admin

Пакети са храном из „Бамбија“
стигли до шест породица

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: