Друштво

ЗАБРАЊЕН УВОЗ МАНДАРИНА ИЗ ТУРСКЕ

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз 5.400 килограма мандарина поријеклом из Турске због повећаног садржаја пестицида.

– Забрана је услиједила након редовног прегледа пошиљке хране биљног поријекла при увозу, а ријеч је о увознику са сједиштем у ФБиХ – саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.

Надлежни инспектор обавио је узорковање за лабораторијску анализу у Институту за воде у Бијељини ради испитивања остатака пестицида. На основу извјештаја о лабораторијској анализи утврђено је присуство пестицида „фенвалерат“ изнад вриједности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у храни.

Из Управе истичу да је увозник затражио суперанализу која је обављена у „СП Лабораторији“ у Бечеју, којом је потврђено повећано присуство остатка поменутог пестицида, на основу чега је наређено враћање спорне пошиљке или уништавање под надзором надлежног федералног инспектора.

Related posts

Живопис цркви у Кострешу даје нову духовну ноту

admin

Дио Горњих Церана
сутра без струје

Derventski List

На Богојављење молитве,
литија и освештање водице

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još