Друштво

ЗАБРАЊЕН УВОЗ МАНДАРИНА ИЗ ТУРСКЕ

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз 5.400 килограма мандарина поријеклом из Турске због повећаног садржаја пестицида.

– Забрана је услиједила након редовног прегледа пошиљке хране биљног поријекла при увозу, а ријеч је о увознику са сједиштем у ФБиХ – саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.

Надлежни инспектор обавио је узорковање за лабораторијску анализу у Институту за воде у Бијељини ради испитивања остатака пестицида. На основу извјештаја о лабораторијској анализи утврђено је присуство пестицида „фенвалерат“ изнад вриједности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у храни.

Из Управе истичу да је увозник затражио суперанализу која је обављена у „СП Лабораторији“ у Бечеју, којом је потврђено повећано присуство остатка поменутог пестицида, на основу чега је наређено враћање спорне пошиљке или уништавање под надзором надлежног федералног инспектора.

Related posts

Дан слободе медија
у свјетлу нових изазова

Derventski List

Медицинари обиљежавају свој дан

admin

Купалишта „умивају“ мјештани и посјетиоци

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još