Друштво

Запослење надохват руке

План уписа у нову школску годину Стручна и техничка школа, поред занимања која су била у понуди и ранијих година, употпунила је новим четворогодишњим занимањем – царински техничар, које ће у оквиру комбинованог одјељења са трговачким техничаром, моћи да упише по 12 ученика.

Увођење новог занимања резултат је потражње на тржишту рада, односно чињенице да велики број компанија које послују у Дервенти требају раднике овог профила, али и близина граничног прелаза.

Из Стручне и техничке школе појаснили су предности царинског техничара.

– Царински техничар у наставним плановима и програмима егзистира тек од ове године, а због сродности са пословно – правним, економским и трговачким смјером, опредијелили смо се да га пружимо као опцију у оквиру комбинованог одјељења са трговачким техничаром, које ће укупно имати 24 ученика – рекла је директорица Бранка Јовић додавши да ће ђаци бити стручно оспособљени за увозно – извозно царињење и рад у шпедицијама.

– Због близине граничних прелаза пружа се и могућност запослења на овим радним мјестима, те царинским испоставама. Царински техничар као овлашћени службеник државне царинске службе проводи законе и прописе на подручју царина, врши царински надзор над робом и путницима на међународним граничним прелазима, те евидентира сваки значајнији увоз или извоз робе, као и промет робе и путника, провјерава путне исправе особа које прелазе државну границу, њихов пртљаг и документацију – објаснила је Јовићева истичући да ће ђаци стећи и добру теоријску и практичну основу за наставак школовања на факултетима.

Другу половину комбинованог одјељења чиниће трговачки техничари, који током четворогодишњег образовања стичу знања из области робне производње, функције новца, акумулације и пласмана капитала.

–  Трговачки техничар се већ годинама показује као тражено занимање, а ученици стичу широко знање из познавања робе, израде калкулације набавне и продајне цијене робе, а стиче и знања о потрошачким кредитима, каматама, увозу и извозу робе, организацији рада трговачког предузећа, те овладавају техником непосредне продаје робе у различитим типовима продавница. Ученици који средњошколско образовање заврше као трговачки техничари имају могућност брзог запослења, али и добро исклесано знање као темељ за факултетску диплому – објаснила је Јовићева.

Стручна и техничка школа ове године уписује укупно 120 ученика у по једном одјељењу техничара ЦНЦ технологија, агротехничара и кувара, те комбинованом одјељењу обрађивач метала резањем и бравар – заваривач, као и једном комбинованом одјељењу трговачки и царински техничар.

Презентације занимања

Дервентски лист,  као и претходних година, представиће свако занимање које ће ђаци моћи да упишу ове године у Стручној и техничкој школи, и то у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net.

Стручна и техничка школа

ЗАНИМАЊЕ              СТЕПЕН           БРОЈ ОДЈЕЉЕЊА   БРОЈ УЧЕНИКА

Техничар ЦНЦ                    IV                                    1                          24

технологија

Обрађивач метала               III                                   ½                           12

резањем

Бравар – заваривач               III                                   ½                           12

Агротехничар                     IV                                   1                            24

Трговачки техничар           IV                                    ½                           12

Царински техничар            IV                                    ½                           12

Кувар                                   III                                    1                              24

 

 

Related posts

КРАТАК СВАКИ ДАН ПРОВЕДЕН УЗ ВОДУ И РИБОЛОВ

admin

Васкрс уз подјелу помоћи, украшавање јаја и базар

admin

Светосавске свечаности у скромнијем облику

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još