Друштво

Квалитетна пракса крчи пут до запослења

Потражња на тржишту рада за стручним кадровима из области машинства и обраде метала, те ЦНЦ технологија, али и заинтересованост ученика за ове струке биле су главне водиље Стручној и техничкој школи да и у школској 2022/2023. годину настави образовање ових кадрова.

Будућим средњошколцима на располагању је једно четворогодишње одјељење од 24 ученика техничара ЦНЦ технологија и комбиновано трогодишње одјељење по 12 ученика обрађивача метала резањем/бравара- заваривач.

С обзиром да се ради о дефицитарним занимањима, ученицима ових струка отварају се могућности за разне погодности током школовања, те шанса за брзо запослење послије стицања дипломе.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић истакла је да су конкретна занимања са добром праксом један од примарних циљева ове школе.

– По завршетку школе ученици стичу звања за којима не јењава потражња на тржишту рада, а при томе стичу и потребна знања која су темељ за даље образовање – казала је Јовићева.

У оквиру четворогодишњег занимања техничар ЦНЦ технологија, ученици осим из основних предмета, кроз већи број стручних наставних јединица стичу и знања из класичног машинства и изучавају техничке материјале, технику цртања, израду дијелова за ЦНЦ машине, као и њихово моделирање и технолошке процесе.

У атрактивност овог занимања увјерила се и ученица трећег разреда техничар ЦНЦ технологија Тамара Николић.

– Моја очекивања прије уписа у ово занимање су испуњена, јер се испоставило да је ова струка занимљива и пронашла сам се у њој. Ријеч је о прецизном и иновативном занимању, које је и јако пријемчиво – казала је Николићева.

Када се ради о трогодишњем занимању обрађивач метала резањем/бравар-заваривач, ученици који похађају овај смјер имају прилику за плаћену праксу у неком од дервентских предузећа.

Управо је практична настава предност овог занимања, а то истичу и ученици којима су знања која при томе стекну, одскочна даска за запослење.

– Стручност професора је на завидном нивоу и труде се да своје искуство и знање пренесу ученицима што се најбоље види кроз практичну наставу, која је одлично организована, што је велика предност при запослењу –  казао је ученик Џенан Бајрамовић.

Стручна и техничка школа у први разред у идућој школског години планира упис 144 ученика у шест одјељења, а Дервентски лист ће као и ранијих година, представити све струке у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net.

 

Related posts

Усташки логор избјегао за длаку

admin

Регресирани дизел за
још 57 пољопривредника

Derventski List

Кућа за Славишу
Малића под кровом

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još