Uncategorized @bs

Kilogram očišćenog šarana 12,50, a pečenog 16,50 KM

Trend poskupljenja nije zaobišao ni ribarnice, pa će Dervenćani tokom predstojećeg Božićnog posta i krsnih slava morati da izdvoje više novca za ribu koja je značajno skuplja nego lani.
Kilogram neočišćenog šarana, koji važi za najtraženiju vrstu ribe u derventskim ribarnicama, trenutno košta 12 maraka, dok je krajem marta njegova cijena bila od osam do devet maraka. Prošle godine u ovom vrijeme kilogram očišćenog šarana mogao se kupiti za oko osam KM.
Ribarstvo „Marjanović“ poznato je po svježoj ponudi šarana iz sopstvene proizvodnje, a više cijene, kako dodaju, nisu smanjile broj kupaca.
– Cijena šarana je 11 maraka za kilogram, dok tostolobik košta 7,50 KM. Planirali smo još da nabavimo i amura i soma. Što se tiče potražnje, nije bilo promjena, redovne mušterije kupuju kao i do sada, to jest, ko je naučio da kupuje, kupuje još uvijek, tako da se obim posla nije smanjio – kazali su iz „Marjanovića“ dodavši da usluga čišćenja ribe ove sezone košta 0,70 KM po kilogramu.
U ribarnici „Milenijum“ kažu da se ni postojeće cijene možda neće zdržati.
– U posljednjih godinu sve vrste ribe su poskupjele za otprilike dvije marke za kilogram, s tim da je najavljeno dodatno poskupljenje. U ponudi imamo šarana za 12 maraka po kilogramu, amur za osam, pastrmku za 11,50 i soma koji drži cijenu od 15 maraka za kilogram. Čišćenje ribe naplaćujemo pola marke po kilogramu – rekli su u ribarnici „Milenium“ dodavši da bi ribe trebalo da bude dovoljno za sve njihove kupce.
Za kupce koji žele da kupe pečenu ribu u ovoj ribarnici nude i tu mogućnost.
– Usluga pečenja ribe, zbog poskupljenja ulja i brašna, sada umjesto tri košta četiri marke za kilogram – kazali su u ovoj ribarnici.
To znači da kilogram očišćenog i ispečenog šarana košta 16,5 KM.
Bogatu ponudu riječne i morske ribe i morskih plodova, kao i do sada, imaju „Frukta trejd“ u svojim marketima, cijene su, kako dodaju, takođe više nego prošle godine.
– Kada je u pitanju svježa riba, u ponudi imamo šarana i očišćenu pastrmku, a od morske ribe brancin i oradu. U vrijeme posta, u velikim prodajnim objektima imamo u ponudi i svježi očišćeni tostolobik, losos, dagnje – kažu u „Frukti“ dodajući da u ponudi imaju i pečeni oslić, oradu, brancin i panirani program, a na odjelima ribarnica „Kort marketa“ i program zaleđene ribe.
– U ponudi je oslić bijeli Hoki, skuša, pastrmka, pangasius, bakalar, girice,panirani riblji štapići i rakovi. Ove godine evidentna je nestašica plavog oslića Hoki, koji nije dostupan ni kod jednog dobavljača. Kada su u pitanju cijene, ove godine je došlo do najvećeg povećanja cijena ribe – dodali su iz „Frukte“.
Iako su poskupljenje ribe sugrađani i očekivali, aktuelne cijene ipak su mnoge iznenadile. Zbog toga će, ističu, morati da smanjuju količine ribe na posnoj trpezi, ali i da se sami prihvate posla čišćenja ribe.
– Slavim krsnu slavu Svetog Nikolu i kupovao sam do sada 15 kilograma šarana. Ove godine ću zbog drastičnog poskupljenja morati da smanjim količinu ribe ili da pređem na povoljnije vrste. Kada se tome još doda astronomska cijena ulja i najavljeno novo poskupljenje brašna, za krsnu slavu na kojoj imam dvadesetak gostiju, neće mi biti dovoljne dvije plate – kaže naš sugrađanin.

Luksuz
Dervenćani kojima je riba i mimo posta sastavni dio trpeze, ističu da je ova namirnica odavno postala luksuz.
– Ribu smo nekada ranije imali barem jednom sedmično za ručak, a sada, nažalost, nećemo je moći priuštiti ni jednom mjesečno – dodaje ovaj sugrađanin.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još