ИЗДВОЈЕНОНовости

Малишани украшавали јаја,
учили о Васкрсу и дружили се

Плато испред Саборног храма Успења Пресвете Богородице данас је био испуњен грајом и осмијесима најмлађих који су се окупили на радионици осликавања и украшавања васкршњих јаја, а које традиционално организује Коло српских сестара „Царица Милица“.

Циљ ове радионице, како је истакла предсједница кола Ђурђа Додиг – Пијетловић, јесте преношење васкршњих обичаја и традивије на најмлађе Дервенћане.

– Ми смо захвалне родитељима и дјеци што се одазивају и подржавају нас у овим нашим активностима, као и другим суграђанима и пријатељима да заједно и уједињено пренесемо дух хришћанства нашој дјеци. Циљ радионице је да окупимо дјецу, да се друже, да пренесемо на њих Христово учење и да прослављамо Христово васкрсење без којег нема ни нас, наше вјере ни спасења. То је наш највећи хришћански празник и како га другачије прославити него са нашим највећим богатством, дјецом – казала је Додиг – Пијетловићева казавши да ће украшена јаја бити подијељена на Васкрс у храмовима послије јутарње литургије.

– Припремили смо 1.200 јаја за украшавање и сва ће бити подијељениа у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, храму Преображења Господњег у Новом насељу, а један дио у манастиру Бишња – објаснила је предсједница кола.

Осмогодишња Дајана Ћудић казала је да јој је најдражи дио радионице упознавање нових другара.

– Ово ми је први пут да сам дошла на радионицу, а највише ми се свиђа што се дружимо и што упознајем нове другаре – рекла је Дајана, а Барбара Марић се похвалила да је и код куће већ украсила јаја.

– Ја сам код куће већ украсила васкршња јаја, а данас ми је најдраже што сви заједно украшавамо јаја. Навише волим украшавати шљокицама – рекла је Барбара.

Радионици су се са одушевљењем прикључили и Игор и Ведран Тривић, синови Бранке и Горана из Горњих Церана.

Базар

Осим радионице украшавања јаја, на платоу испред храма одржан је и трећи хуманитарни базар Кола српских сестара на којем су изложени украси, погачице и колачи, а сав прилог намијењен је за набавку пакета помоћи за породице слабијег материјалног стања, поводом највећег хришћанског празника Васкрса.

Related posts

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

admin

„ЉЕТНА АРТ СЦЕНА“ СПУСТИЛА ЗАВЈЕСУ

admin

Почела регистрација младих за једнократну помоћ од 100 КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još