Друштво

Машинска струка и даље
у врху најтраженијих

Из Стручне и техничке школе већ годинама излазе оспособљени кадрови из области машинства и обраде метала, које тржиште рада препознаје као пожељне, због  чега је у уписној политици за предстојећу школску годину предвиђен наставак школовања веома траженим занимањима.

Према плану уписа, будући средњошколци ће на располагању имати једно одјељење четворогодишње струке техничар ЦНЦ технологија са 24 ученика, те комбиновано трогодишње одјељење у којима је понуђено по 12 мјеста за будуће браваре/завариваче и обрађиваче метала резањем.

– На смјеру машинства бавимо се конструисањем, програмирањем, израдом и обрадом машинских дијелова и сви  програми које нудимо су веома важни за индустрију и привреду. Једна од главних предности је располагање најсавременијим машинама и опремом за израду, те тако најновије ЦНЦ машине, 3Д штампачи као и опрема за заваривање у свим технологијама заваривања омогућавају ученицима квалитетну практичну наставу и врхунске резултате у будућој каријери – казали су из Стручне и техничке школе додавши да ученици праксу стичу и у дервентским фирмама.

– Захваљујући доброј сарадњи са привредним сектором ученицима је отворена и могућност упознавања индустрије и рада у неким од фирми које послују у Дервенти – објаснили су из школе.

Могућност запослења одмах по завршетку средњошколског образовања главна је водиља за многе средњошколце који се опредјељују за упис у трогодишња занимања бравар/заваривач и обрађивач метала резањем.

– Обрађивач метала резањем се бави различитим техникама сјечења и обликовања металних дијелова, те за то користи и одговарајуће машине чије употребу упознаје на часовима практичне наставе. Ученици су оспособљени да припреме материјал за обраду на ЦНЦ машинама, те да припреме саме ЦНЦ машине за рад и контролишу финалне производе. У оквиру програма бравар – заваривач ђаци израђују различите металне дијелове и контрукције и упознају се са свим технологијама заваривања уз употребу најновијих машина – појаснили су из школе додавши да се због могућности даљег школовања у овој области многи опредјељују за занимање техничар ЦНЦ технологија.

–  Предност занимања техничар ЦНЦ технологија јесте то што је по завршетку средње школе могуће даље усавршавање на високошколским установама. Теоријско знање стечено на часовима, примјењује се на различите софтвере и ЦНЦ машине тако да ученици све оно што науче имају прилику да виде и израде. Током четири године техничари ЦНЦ технологија изучавају познавање техничких материјала, технике цртања у машинству, примјену рачунарских програма, програмирање ЦНЦ алатних машина и технологију израде дијелова ЦНЦ машина – додали су из школе.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net представити и остала занимања која ученицима могу да упишу у Стручној и техничкој школи.

Related posts

СТАРА ЦРКВА УСКОРО ПОД КРОВОМ (ФОТО)

admin

Расписан конкурс за упис у средње школе

admin

Приједлог закона о допуни Кривичног закона усаглашен са Уставом Републике Српске

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Које теме бисте вољели да буду заступљеније у Дервентском листу:

Хвала што сте гласали!