ДруштвоРС-РЕГИЈА

Медвјед се вратио у јазбину, зима ће потрајати

Медвјед Урош, становник београдског Зоолошког врта, јутрос је изашао из пећине, попио мало воде, и поново се вратио у њу, и тако поручио да ће зима потрајати још шест седмица.

Према народном вјеровању, медвјед који се на Сретење пробуди из зимског сна, и не уплаши се своје сјенке, сугерише да ће прољеће ускоро. Уколико се пак врати у пећину, зима ће потрајати још шест недјеља.

Ветеринар београдског зоолошког врта Зоран Езвеђ истакао је да се нада да ће Урош поново изаћи током дана.

– Према вјеровању, ако медвјед угледа своју сенку, зима ће се наставити, али се надам да ће медвјед поново изаћи касније, јер је још рано јутро, а сигурно му се свиђа у новом дому – рекао је Езвеђ.

Он је додао да због другачијих услова у којима медвједи живе у простору зоолошког врта и не можемо ослонити на ово вјеровање, а у прилог томе говори и чињеница да су се у зоолошком врту огласиле и сјенице, које су први вијесници прољећа.

Српска православна црква данас прославља Сретење Господње као успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу.

У народу постоји и вјеровање да се на Сретење срећу зима и љето, дани постају дужи и вријеме топлије.

(Агенције)

Related posts

ЛЕЈЛИНЕ ХЕКЛАНЕ ТОРБИЦЕ МОДНИ ДЕТАЉ ЗА СВАКУ ПРИЛИКУ

admin

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА ДЈЕЦУ ИЗ ВИШЕЧЛАНИХ ПОРОДИЦА

admin

БЕНД РОЂЕН ПОД ОКРИЉЕМ ШКОЛЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još