Младима за пројекте и микро – бизнисе још 97.600 КМ

Захваљујући подршци Омладинске банке и Градске управе за годину је реализовано пет пројеката младих и подржан један микро – бизнис, укупне вриједности око 14.200 КМ, а на овај вјетар у леђа млади у Дервенти моћи ће да рачунају и у идуће четири године.

Истакнуто је то данас приликом потписивања  меморандума о сарадњи између Фондације „Мозаик“ и Градске управе за предстојеће четири године који су потписали директор Омладинске банке Жељко Пауковић и замјеник градоначелника Синиша Јефтић.

Меморандумом је дефинисано да ће кроз заједнички фонд „Мозаика“ и града Дервента за пројекте младих и микро – бизнисе бити на располагању 97.600 КМ, од чега 49.440 средстава фондација, а 48.160 КМ из буџета града.

Пауковић је изразио задовољство што су уз подршку Омладинске банке у Дервенти млади реализовали своје идеје.

– Ове године је подржано пет пројеката младих и један микробизнис, а за предстојећи четворогодишњи период од 2023. до 2026. године биће обезбијеђено укупно 97.600 КМ за 32 нова пројекта младих и осам микро – бизниса, којим ће управљати одбор Омладинске банке у Дервенти – истакао је Пауковић.

Опредјељење Градске управе да подстиче активизам младих истакао је замјеник градоначелника Синиша Јефтић нагласивши да је пројекат Омладинске банке добар темељ за даљу надоградњу активности младих у локалној заједници.

– Млади кроз ове активности изражавају друштвену одговорност, препознају све проблеме и нуде рјешења, постају покретачи активности, а уједно и спрјечавају негативне појаве. Можда омладина и није свјесна које су предности и могућности да надограђују стечено знање и да сутра буду дио озбиљнијих пројеката – казао је Јефтић.

Иницијатива за подршку Омладинске банке у Дервенти потекла је од одборнице СНСД-а у Скупштини града Маје Пјерановић која је лани у вријеме усвајања буџета града амандманом предложила учешће града у овом програму.

– То је био основ да би се могло ићи даље у реализацију програма Омладинске банке у нашем граду. Потписан је први меморандум на годину дана, а послије тога формиран одбор Омладинске банке који броји седам чланова. Данас смо дошли до те фазе да се повећава буџет и меморандум се потписује на четири године – казала је Пјерановићева додавши да радује чињеница да је овај програм активирао младе.

– Пројекат заслужује похвале и надам се да ћемо у наредном периоду имати још више подржаних и реализованих пројеката и микро – бизниса – додала је Пјерановићева.

Фондација „Мозаик“ ове године обиљежава 20 година постојања, а програм Омладинске банке реализује се већ деценију и по.

Пројекти

Омладинска банка у Дервенти је подржала пројекте који су иницирали млади, под називом „Музика нашем граду“, „Пјесмом до срца“, „Парк новим генерацијама“, „Пркос фест“, „Љетна умјетност“ , те микро – бизнис „Органски чај од шипка“.

Related posts

Светосавље путоказ
српском роду

Derventski List

Светосавска награда
слави племенити позив

Derventski List

„Шакалијада“ окупила
више од 700 ловаца

Derventski List

Отворена врата за нове
чланове и нови инструмент

Derventski List

„Маштовница“ од 1. фебруара
мјесто учења и дружења

Derventski List

Донације ће бити усмјерене
породици Тривић и Дајани Ћук

Derventski List

Пакетићима обрадовала
ђаке у Каледеровцима

Derventski List

Савиндан прослављен
у духу просвјетитељства

Derventski List

Настављена изградња
тротоара у Улици 1. маја

Derventski List

Дјеца уз молитву упутила
стихове Светитељу Сави

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još