ИЗДВОЈЕНОКултура

Надахнућа са Укрине преносе на платно

Изрази ликовне умјетности, настали из кистова умјетника учесника међународне ликовне колоније „Патковача“, представљени су вечерас дервентској публици, а овом изложбом отворена је и сама колонија која се ове године одржава по 18. пут.

Према ријечима организатора, колонија „Патковача“ посвећена је заштити ријеке Укрине, феномену „цвјетања“ ријеке и храсту лужњаку, абоносу, те подизању еколошке свијести и већ готово 20 година окупља сликаре из свих крајева бивше Југославије.

Дервентски сликар и један од организатора ове колоније Саша Богдан поздравио је присутне и захвалио се на доприносу посјетилаца и умјетика 18. ликовној колонији „Патковача“.

– На вечерашњој изложби Дервенћани имају прилику да погледају експонате петнаестак умјетника и то дјела која су рађена на ранијим колонијама, а којима желимо да уведемо посјетиоце у неку нову причу. Мотиви на радовима нису одређени, него су то слободне експресије умјетника – казао је Богдан додавши да је у колонији очекивано учешће како локалних умјетника, тако и из Србије, који већ дуги низ година учествују на колонији, те Хрватске, Словеније и других околних земаља.

Бањалучка умјетница Мира Ного истакла је да ове године по први пут учествује на дервентској ликовној колонији.

– Посјетила сам купалиште гдје ће колонија да се одржи и мјесто и амбијент су прекрасни. Заиста инспиративно одредиште – казала је Ного.

Изложба ће бити постављена до 8. августа, а посјетиоцима је доступна сваким радним даном до седам до 15 часова.

 

 

Related posts

О избору предсједника парламента 25. марта

admin

„Зоркине љубавне заврзламе“ донијеле дашак театра

admin

Прикупљено 155 доза крви

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još