ИЗДВОЈЕНОНовости

Најављено окупљање припадника
103. бригаде ХВО-а чиста провокација

Поводом најављеног окупљања припадника 103. бригаде ХВО и сазнања да је дио програма планиран и у непосредној близини централног споменика погинулим борцима Војске Републике Српске, желимо организаторе и надлежне институције да упозоримо да то изазива немир, огорчење и бијес већине бораца, чланова породица погинулих бораца и заробљеника који су преживјели највеће тортуре. Нисмо сигурни да ове негативне емоције неће изазвати реакцију која лако може да буде клица нечег много озбиљнијег, наводи се у заједничком саопштењу Градске борачке организације, Удружења „Ветерани Републике Српске“ и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

– Окупљање организовано на овакав начин и са оваквим садржајем сматрамо чистом провокацијом и гурањем прста у око свим борцима, породицама погинулих, заробљеницима, али и свим грађанима Дервенте. На овакав начин наноси се несагледива штета, тешком муком и великим радом, обновљеног суживота, па чак и мира у Дервенти – истиче се у саопштењу уз питање шта би било када би људи који су спас од злочинаца нашли у Дервенти и другим мјестима у Републици Српској, организовали овакав или сличан догађај, са истом структуром гостију, у било којој средини у ФБиХ.

-Да не помињемо шта би се догодило и на какав „пријем“ би наишли у Хрватској, одакле долази већина учесника скупа, када би, на примјер, прошетали у шајкачама. Тамо је и дрес спортског клуба мотив за напад, а камоли некакво препознатљивије национално обиљежје. Дјелимични одговор на то питање су догађаји у Сарајеву који прате помен страдалим војницима ЈНА у Доборовољачкој улици. Дервента јесте цивилизована и мирољубива средина, у њој живе цивилизовани и мирољубиви људи, али то не значи да можемо спокојно да посматрамо парадирање оних који су, практично, омогућили да се чине злочини или су учествовали у чињењу тешких злочина над Србима у Дервенти. Организаторе и учеснике скупа, али и цијелу јавност, подсјећамо да је Дервента српски град, у Републици Српској и да то никаква провокација, нити било шта друго, неће промијенити – наглашавају из ових организација позивајући све надлежне органе да предузму све законима прописане мјере и радње да спријече сваки вид окупљања који би могао да изазове нелагоду или осјећај угрожености већинског становништва у Дервенти. -Посебно тражимо да се спријечи јавна употреба било каквих симбола које су носили они који су током рата чинили злочине над дервентским Србима. Будно и пажљиво ћемо пратити све што ће се догађати и нећемо прихватити и мирно посматрати величање организација и појединаца који су чинили злочине  над Србима у Дервенти 1992.године – поручује се у саопштењу предсједника Градске борачке рганизације Чеде Вујичића, предсједника Удружења „Ветерани Републике Српске“ Радомира Џигеровића и предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Ненада Милића.

Related posts

Отказана настава у школама

admin

Парламент о извршењу буџета и именовању начелника одјељења

admin

Јуначки се борили са суровом
природом и још суровијим непријатељем

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još