Друштво

На стазе знања од јесени
ступа око 170 првачића

У школске клупе дервентских основних школа на јесен ће сјести око 170 првачића, што је према до сада евидентираној дјеци дораслој за упис, мање у односу на прошлу школску годину, када је у први разред кренуло више од 200 ђака првака.

Послије пријаве будућих првачића, која је ове године по први пут омогућена путем портала еУпис, слиједе тестирања у школама и то у терминима који ће бити договореним са родитељима.

У Основној школи „Никола Тесла“ кажу да је до сада евидентирано 85 првачића, али да родитељи који још увијек нису пријавили дјецу дораслу за упис, то могу и даље да учине. Додају и да приликом електронског уписа ученика није било проблема.

– Платформа еУпис представља олакшање и за родитеље и за васпитно – образовне установе – казали су у овој школи, која је прошле године у првом разреду имала уписаних 119 ученика.

Нову генерацију ђака у Основној школи „19. април“, према до сада евидентираној дјеци, требало би да чине 62 првачића.

– Путем платформе еУпис пријављено је 57 дјеце,  а имали смо и пет телефонских позива родитеља који су на овај начин пријавили дјецу за полазак у школу – кажу у овој школи додајући да ће тачан број првачића у новој школској години бити познат послије завршетка читаве процедуре уписа.

Исти број првачића као и лани, судећи према тренутним пријавама, имаће осињска школа „Ђорђо Панзаловић“.

– До сада имамо пријављених 18 ученика који од септембра треба да крену у школу, и највећи број ће наставу похађати у централној школи, а један мањи број и у подручним одјељењима – рекао је директор школе Жељко Стјепановић наводећи да су родитељи већину дјеце пријавили доласком у школу, а мањи број користећи интернет платформу.

У ОШ „Тодор Докић“ у Календеровцима евидентирано је пет првачића путем платформе еУпис, а коначан број уписане дјеце биће познат по окончању уписног процеса.

– Родитељи и даље могу да пријаве своје дијете у просторијама школе, као што је био случај и до сада. Коначан број првачића биће познат по окончању уписног процеса, у нашој школи је пракса да одредимо два дана за упис – рекла је директорица ове школе Маја Петровић.

Школска 2023/2024. година требало би да почне првог септембарског дана, а у први разред уписују се дјеца која до 31. августа навршавају шест година, те старија дјеца која због болести или неког другог разлога нису уписана са навршених шест година, као и дјеца која су рођена послије 31. августа, а за коју надлежна комисија утврди да су дорасла за упис у школу.

Документи

На основу електронске сагласности родитеља, у оквиру интернет платформе еУпис, основна школа преузима све потребне податке за упис ученика у први разред из информационих система Министарства управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова, а који су садржани у  Изводу из матичне књиге рођених, Увјерењу о држављанству и Увјерењу о пребивалишту.

Родитељи који у току попуњавања података о ученику, у оквиру интернет платформе еУпис, дају сагласност за коришћење дигиталних сетова података из евиденције институција нису дужни да достављају наведене документе у штампаном облику.

Related posts

Трагедије и тежак рад обиљежили живот

admin

Нова столарија на читавом објекту школе

admin

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ОЛАКШАВА ЖИВОТ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još