Uncategorized @bs

Nema poskupljenja struje do Nove godine

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je večeras da se cijena električne enegrije sigurno neće povećati do početka naredne godine.
– Željeli smo da period oktobar – mart bude period energetske stabilnosti gdje svaki građanin ima određenu količinu energije po najpovoljnijim uslovima na Balkanu, možda i u Evropi – rekao je Petrović.
On je pojasnio da je namjera da bude uveden program kojim će biti nagrađeni potrošači koji troše manje struje uštedama ne više od deset ili 20 odsto i da bude snižen račun za skoro 50 procenata.
Petrović je naveo mogućnost da se uvedu razredi, nešto kao u Srbiji, da se uštede stimulišu popustom na računu ili da se ide na povećanje tarifnog sistema.
On je istakao da je cijena električne energije socijalna kategorija, i da je ona ispod cijene koja košta Elektroprivredu Srpske.
– Zato je naša intencija i naš plan da vidimo da li možemo uvesti to da nagrađujemo nekog ko štedi na način da mu se smanji račun – rekao je Petrović za ATV.
On je naveo da je ova godina za Elektroprivredu Srpske bila godina velikih turbulencija koja se ogledala u lošoj hidrološkoj situaciji, poremećenim remontima u termoelektranama, poremećajima na tržištu električne energije.
Petrović je dodao da Srpska sada mora da kupuje električnu energiju, kao i da je Elektroprivreda Srpske na nekoj „pozitivnoj nuli“.
– To znači da sistem kupuje energiju po mnogo većim cijenama nego što je fakturiše privredi i domaćinstvima i elektroditribuciji za distributivne gubitke, kao i Elektroprenosu za distributivne gubitke i Brčko distrktu. Moramo crpiti potencijal iz izvoza koji je ove godine bio daleko manji zbog loše hidrologije – rekao je Petrović.
On je iznio podatak po kojem je Elektroprivreda Republike Srpske do sada kupila više od 160 miliona KM energije iz izvoza da bi održala strukturu u Srpskoj jeftinom.
Prema njegovim riječima, na nivou sistema već su napravljene određene uštede, te da će se i dalje raditi na tome kako bi troškovi bili manji, jer ako su manji troškovi u sistemu, nema potrebe za povećanjem cijene.
Petrović je podsjetio da je Elektroprivreda Srpske već uradila reorganizaciju distributivnih preduzeća, te da još nije reorganizovan dio sistema vezan za proizvodnju.

(RTRS)

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još