Друштво

Објављен Правилник о плану уписа средњошколаца у РС

Правилник о плану уписа ученика у средње школе за школску 2021/2022. годину, којим је предвиђен упис њих 10.953, објављен је на порталу Владе Републике Српске www.vladars.net на страници Министарства просвјете и културе.

Овим Правилником поменути број ученика биће распоређен у 466 одјељења, од чега 8.251 ученик у занимања четвртог степена сложености, а 2.702 ученика у занимања трећег степена, саопштено је из ресорног министарства.

У новој школској години планиран је упис ученика у нова занимања.

У струци грађевинарство и геодезија планирана су два нова занимања – фасадер и монтер суве градње – молер, у струци машинство и обрада метала планирана су занимања – оператер савременим технологијама и механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике.

– У струци електротехника планирано је ново занимање – техничар мултимедија, у струци економија, право и трговина – царински техничар, а у струци пољопривреда и прерада хране занимања – агротехничар и агропроизвођач – наводе из Министарства.

Ученици и њихови родитељи на том плану бесплатно могу преузети андроид апликацију „Водич кроз занимања“, која је ажурирана и доступна на „Гугл плеј маркету“.

– Сви заинтересовани могу преузети и инсталирати апликацију на своје мобилне телефоне, а за исто је потребно да се у претраживачу на „Гугл плеј маркету“ унесе – Водич кроз занимања и претрага ће приказати жељену апликацију – појаснили су у ресорном министарству.

Апликација омогућава ученицима основних школа и њиховим родитељима приказ плана уписа за школску 2021/2022. годину у свакој средњој школи у Српској, као и описе свих занимања, укључујући статистичке податке Завода за запошљавање Републике.

– На тај начин помажемо будућим средњошколцима да лакше пронађу жељено занимање – наведено је у саопштењу.

Related posts

Тројица браће гаје љубав према шаргији и изворној пјесми

admin

Нема љепшег осјећаја од помоћи болесном човјеку

admin

ЛОВ НА ДИВЉЕ СВИЊЕ ОД ВИКЕНДА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još