Друштво

ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ СМЈЕРНИЦЕ ЗА ЗАПОСЛЕЊЕ

Особе са инвалидитетом имају право на запослење, а упутства и препоруке за лакши долазак до посла презентовани су данас у Дервенти.

Презентације, које обухватају 20 локалних заједница, организују „Каритас“ и Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом,  а пројекат под називом „Промоција права на рад и запошљавање“ финансира Амбасада САД-а у БиХ.

Представник „Каритаса“ Златко Малић рекао је да се кроз презентације настоји подићи свијест о могућностима особа са инвалидитетом, те указати на то да и ове особе имају право на запослење.

– Запошљавање особа са инвалидитетом проводи се уз посредништво, односно уз помоћ Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање, те уз подстицаје за покретање сопственог бизниса, а у посљедње вријеме све је активније и социјално предузетништво или радионице у оквиру којих и особе са тежим обликом инвалидитета могу наћи своје мјесто. Апелујемо на особе са инвалидитетом да буду активније у процесу тражења посла – казао је Малић.

Значај смјерница и помоћи при проналаску посла истакла је Дервенћанка Андријана Плавшић која већ неко вријеме волонтира у оквиру локалног волонтерског сервиса.

– Овакве презентације много значе, јер проширујемо круг познаника, добијамо смјернице за даље могућности и на који начин се активирати. Ја сам већ неко вријеме волонтер и кроз локални волонтерски сервис укључујем се у радионице и курсеве, а сматрам да у зависности од степена активности постоји могућност за запослење – рекла је Плавшићева.

Related posts

У Појезни се окупило 80 Пећића

admin

„САНИНО“ ПОКЛОНИО РАЧУНАР ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“

admin

МИРИСОМ ВОЋА ПОДСТИЧУ НА ЗДРАВ НАЧИН ЖИВОТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još