ДруштвоИЗДВОЈЕНО

О стотинама радника брину као о својој породици

Дервентска привреда, осим по резултата за које се одавно чуло и изван граница БиХ, може да се похвали и успјешним руководством које у неколико фирми чине жене.

Њихово успјешно балансирање између породице и пословних обавеза, које укључују бригу о погонима са више стотина радника, предузећима у чијој су управљачкој структури доноси мноштво бенефита.

Иако се пословне обавезе руководилаца у привреди изазов сам по себи, Дервенћанке које су на челу привредних предузећа, свој посао обављају више него успјешно.

Према ријечима техничког директора производње у фирми обуће „Санино“ Мире Пазуревић постигнути резултати су најбољи показатељ да се залагање, труд, али и одрицања исплате.

– Улога жене је захтјевна у привреди поготово у данашње вријеме када се суочавамо са многим изазовима, а са значајем улоге долази и велика одговорност. Конкретно моја одговорност укључује бригу о 830 радника које запошљава наша фирма. Моја улога је да сваки дан радим са сваким од њих, да их обучавам, усмјеравам и да сваком понаособ посветим своје вријеме. Никада не знам колико ће мој радни дан трајати, а почиње обиласком свих запослених и поред тога што прегледам производњу, мој посао се ослања на социјалну компоненту са радницима, а рад са људима је вјештина – објаснила је Пазуревићева.

Она сматра да је постизање баланса између пословног и породичног живота, иако зна да буде тешко, ипак својствено женама.

– Увијек има лијепих, али и тешких дана и, наравно, ријеч је о великом одрицању зарад тих циљева, али је лијеп осјећај, на крају крајева, да доприноси, улагање напора и постизање резултата буду видљиви – рекла је Пазуревићева.

Да је женама у смислу стицања повјерења и доказивања способности много теже него мушкарцима, сматра власница и директорица фирме „3П Сервис“ Вероника Дритенпрајс.

– За мене је равноправност увијек била важна, тако да се трудим, па и кад сам радила у производњи, да парирам мушкарцима у физички захтјевним пословима – казала је Дритенпрајсова додавши да велику улогу у напретку и положају жене у друштву, али и послу, игра окружење.

– Женама је доста тешко да се докажу. Имала сам много ситуација гдје сам, на неки начин, злоупотребљавана као преводилац. Дакле, муж и ја се појавимо на састанку, заступамо двије фирме и иако ме мој супруг увијек сматрао равноправном, други ме не виде као пословну жену, представницу фирме, тако да ми се често обраћају само као преводиоцу. Тако да ми је, и против, моје воље било наметнуто да се доказујем – рекла је Дритенпрајсова истакавши да вјерује да жене, без обзира на све потешкоће и изазове са којима се суочавају, могу да постигну све што замисле.

Да је укључивање жена у пословну сферу веома важно за свако друштво сматра предсједница Управног одбора „Амике“ Соња Маркелић оцијенивши да жене по природи посједују многе особине које могу да искористе као предности у пословању.

– Сматрам да је веома важно укључити жене у пословну сферу живота и пружити прилику за учење и напредовање. У нашој фирми, око 70 одсто запослених чине жене, што ме чини јако срећном – истакла је Маркелићева додајући да је за успјешно руковођење било којим колективом најважније да жена воли оно што ради и да је томе посвећена.

– Осим тога, жене красе упорност, педантност, добре организационе способности, па чак и већа склоност емоцијама, а које могу каналисати да их учине бољим лидерима. Наравно, током свог радног вијека на овој позицији наилазила сам и на разне потешкоће, али све то сам успјела да пресумјерим и да ми постану вјетар у леђа – казала је Маркелићева.

Директорица фирме „ISO-TEC“ Ирена Васић сматра да је жена и даље веома тешко да се изборе са предрасудама друштва и позиционирају се у приведи.

– Иако својим приступом, који је веома значајан за развој угодног амбијента и баланса у колективу, жене и даље морају да уложе много више труда и залагања од мушкараца да би постигле и задржале позицију лидера. У великој мјери жене се још суочавају и са стереотипом да нису способне да буду на руководећим пословима, као и то да не могу да ускладе пословни и приватни живот – рекла је Васићева.

Related posts

УМЈЕТНИЧКИ ШТИХ ДЕРВЕНТЕ ОДЗВАЊАО БАНСКИМ ДВОРОМ

admin

Антифашистичка борба водиља ка слободном друштву

admin

Озиме житарице на муци због влаге

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još