Uncategorized @bs

Peke i kobasice postaju luksuz

Svinjokolj je, kalendarski, na pragu, a sudeći prema cijenama tovljenika koji po kilogramu žive vage dostižu pet maraka, peke, butkice, kobasice i ostali mesni delikatesi iz domaćih „sušnica“ postaće luksuz.
Trend poskupljenja svih životnih namirnica, te hrane za stoku, uslovio je i rast cijena mesa, a ovogodišnje cijene tovnih i sitnijih svinja gotovo su se izjednačile. Kako ističu uzgajivači, rast cijena bio je očekivan.
Drago Planinčević iz Osinje kaže da tovljenike prodaje tokom čitave godine, a od ljetos do sada, cijene je morao da koriguje nekoliko puta.
– Ljetos je kilogram žive vage bio oko tri marke i prodao sam oko 70 svinja. U posljednjih nekoliko dana prodao sam osam ili devet tovljenika po cijeni od po 4,50 marke i više nemam za prodaju, a predviđanja su da će cijena ići i do pet maraka za kilogram – rekao je Planinčević istakavši da uzgoj svinja više nije isplativ.
– Imam prasilice i držim i sitnije svinje, a mislim da ću ih se morati rješavati jer je skupa hrana. Ne pamtim da se desilo da cijene tovljenika i prasića budu skoro izjednačene – rekao je Planinčević.
Na stočnoj pijaci, ponuda je skromnija u odnosu na prethodnu godinu, a cijene variraju svakog četvrtka. Tovljenici teži od 150 kilograma cijenjeni su po četiri marke za kilogram žive vage, dok je za nešto manje, od 120 do 150 kilograma traženo oko 4,50 KM za kilogram.
– Ranijih godina smo othranjivali tovljenika, ali ove godine smo odlučili da kupimo svinju za svinjokolj, ali od poznanika i iako je cijena viša nego prošle godine – rekao je jedan od naših sugrađana.
Meso za sušenje ove godine će, kako dodaje drugi sugrađanin, imati oni koji su sami sebi uzgojili tovljenika.
– Druge povoljne računice nema – dodaje on.
Cijene, kako jesen odmiče, mijenjaju se i u mesnicama koje nude široku ponudu mesa, ali i usluga.
– Još uvijek nismo dobili cijene usluga, ali ćemo svakako kao i ranijih godina imati u ponudi obradu i sušenje mesa – rekli su u mesnici „Sara“, a slične ponude su i u mesnici „Mesoprom“.
– Od prošle godine 25 do 30 odsto je skočila cijena svinjetine i to žive vage. Kompletan asortiman mesa je samim tim poskupio, a to diktira i broj mušterija. Velike prasilice su 3,50 KM, a prošle godine su bile 2,20 do 2,50 KM za kilogram žive vage. Svinje su od četiri marke pa naviše, a prasići šest maraka. Jagnjići su poskupjeli na sedam maraka – kazali su iz ove mesnice.

Cijene u KM

Tovljenici teži od 150 kg: 4 KM
Tovljenici 120 – 150 kg: 4,50 KM
Svinje do 100 kilograma: 4,50 – 6
Polutke u mesnici kg: 6,40 – 8,50
But kg: 8,80 – 9,90 KM
Plećka: 8,40 – 9,90 KM
Carsko meso: 12,90 KM
Vrat bez kosti 13,90
Giba 13,90

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još