Eкономија

Плинска боца у Српској кошта до 32 КМ

Цијене течног нафтног гаса (ТНГ) у РС су стабилне и тренутно мирују те се крећу од 1,47 до 1,56 КМ по литри, са друге стране, цијене пуњења плинских боца за домаћинства на бензинским пумпама варирају од 27 КМ до чак 32 КМ.

Док на неким бензинским пумпама у Српској наводе да су цијене плинских боца у посљедњих 15 дана пале и до три КМ те да оне коштају око 27 КМ, на другим наводе да су у посљедњих седам дана цијене порасле те да сада пуњење боце кошта чак 32 КМ. Подсјећамо да су, према ранијим писањима „Независних новина“, у новембру 2021. године цијене пуњења плинских боца досегле рекордну висину од 30 КМ.

Како је за „Независне новине“ потврдио Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, тренутне цијене ТНГ-а су на нивоу цијена које су биле у децембру прошле године и нема значајних повећања.

– Цијене су и даље високе имајући у виду да су се просјечне цијене ТНГ-а кретале у распону од 0,50 до 0,70 КМ по литру – навео је Тришић. Додао је да су набавне цијене ТНГ-а и даље високе те да је тешко дати тачну прогнозу како ће се током зиме тржишта снабдијевати овим енергентом.

– За РС, с аспекта енергетске стабилности, веома је значајан договор Владе Српске о капиталном инвестиционом пројекту гасификације Српске, а то потврђује састанак Милорада Додика и Владимира Путина. Сигуран сам да ће сарадње Владе Српске са ‘Газпромом’ дефинисати стратешке одреднице, а тиче се гасификације Републике Српске и дугорочних цијена, те дати предност у креирању дугорочних економских политика и енергетску стабилност наше земље – казао је Тришић.

Истакао је да су то стратешки циљеви Српске и Србије те да очекује да ће ови пројекти паралелно развијати и привредни амбијент и обезбиједити енергетску стабилност.

На једној пумпи у Бањалуци су за „Независне новине“ навели да тренутно пуњење плинске боце кошта 27 КМ, што је, како су навели, за три КМ ниже у односу на цијене прије петнаестак дана.

На другој пумпи у граду на Врбасу наводе да је цијена плина за домаћинство у посљедњих седам дана порасла и да сада пуњење једне боце кошта чак 32 КМ. Са друге стране цијена већ напуњене плинске боце на једној пумпи у Приједору тренутно износи 28 КМ.

– Ми не пунимо плинске боце, већ грађани нама донесу своју празну боцу, а од нас купе нову, пуну боцу. Цијена је прије неколико дана била нешто виша, око 30 КМ, а сада је она мало пала те износи 28 КМ – навели су на овој пумпи у Приједору.

Да су цијене плинских боца превисоке, сматрају грађани Српске, те тако Вера К., пензионерка из Бањалуке, каже да је цијена виша од 30 КМ за једну плинску боцу изненађује.

– Знам да све цијене расту, али то је заиста превише, сјећам се када су те боце коштале око 15 КМ. Због уштеде струје, али и тога што брже скувам храну на плину, волим користити плин у кухињи, међутим брине ме ако у будућности буду опет расле цијене, онда ми се неће исплатити да кувам на плину – навела је ова пензионерка.

http://www.nezavisne.com

Related posts

ТЕКУ РОКОВИ ЗА ПРИЈАВЕ ЗА ОЛАКШИЦЕ

admin

Најскупља кућа у РС лани продата за 850.000 КМ

admin

На добошу возила и опрема „Униса“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još