Друштво

Породични љекари од 1. новембра заказују прегледе КТ и МР

Зказивање термина за амбулантну компјутеризовану томографију (КТ) и магнетну резонанцу (МР) од 1. новембра обављаће љекари породичне медицине, а не Фонд здравственог осигурања Републике Српске као што је до сада био случај, што ће поједноставити процедуру упућивања на ову дијагностику.

Саопштено је то из фонда, а ова новина, како су истакли, уводи се јер је захваљујући Интегрисаном здравственом информационом систему омогућена транспарентност листе чекања на ове дијагностичке прегледе и једноставно заказивање преко електронских упутница.

– Љекари породичне медицине ће имати увид у слободне термине за МР и КТ у свим установама које имају уговор са фондом за пружање ових прегледа, тако да је престала потреба да фонд заказује ове прегледе. На овај начин ће се убрзати процедура заказивања термина пацијентима и они се неће морати враћати породичном љекару да преузму упутницу након заказаног прегледа јер ће доктор породичне медицине на лицу мјеста пацијенту заказати термин за МР или КТ – саопштено је из фонда.

Породични љекар ће моћи консултовати и самог пацијента у вези са термином прегледа који му одговара, као и установом у којој пацијент жели да обави преглед, да се не дешава да се накнадно мијења термин или установа.

– Наиме, породични љекар је дужан да пацијента информише о првом слободном термину и да закаже преглед водећи рачуна о здравственом стању осигураног лица, а пацијент ће моћи одмах да преузме своју упутницу. Упутница коју је попунио породични љекар ће кроз листу чекања путем апликације или ИЗИС-а бити видљива и установама које пружају услуге МР и КТ, као и фонду.  Важно је напоменути да су љекари након обављеног МР или КТ прегледа обавезни у року од три дана написати налаз и мишљење у електронској форми у апликацији, односно ИЗИС-у, а налаз ће аутоматски бити видљив породичном доктору, као и доктору специјалисти који је предложио МР или КТ. До сада је углавном била пракса да на налаз и мишљење пацијенти чекају најмање седам дана. На овај начин ће бити знатно унапређена ефикасност пружања здравствене заштите – прецизирали су из фонда.

Као и до сада, приједлог за упућивање на МР и КТ даје специјалиста одређене гране медицине из здравствене установе са територије Републике Српске која има уговор са фондом и који има шифру за предлагање ових прегледа. – Будући да ће налаз специјалисте у којем се препоручује МР или КТ бити аутоматски видљив и породичном доктори, он може исти дан да закаже термин за потребни преглед. Право на поменуту радиолошку дијагностику на терет средстава обавезног здравственог осигурања осигурано лице Фонда има једном годишње по дијагнози, као и на један контролни преглед уколико је потребан. Изузетак су обољели од малигних болести и дјеца до 18 година које љекари могу да упућују више пута и на исти преглед у току године, уколико је то потребно.

Из фонда истичу да су свим здравственим установама доставили Упутство о начину и поступку утврђивања и вођења листе чекања на амбулантне услуге радиолошке дијагностике – компјутеризоване томографије и магнетне резонанце.

Related posts

Спасовдан свечан у васкрслом храму

admin

Традицију ловства његују 110 година

admin

СУТРА БЕЗ СТРУЈЕ ВИШЕ НАСЕЉА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još