Новости

Правда спора, а бивших
логораша све мање

Удружење ратних заробљеника Дервентe данас је на Светог великомученика ђакона Авакума прославило крсну славу, а након полагања вијенаца у Спомен – комплексу Чардак, цвијеће је положено и на централном споменику погинулим борцима Војске Републике Српске.
Освештање и ломљење славског колача, којем су присуствовали бивши логораши из Дервенте и других градова Републике Српске, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Станиша Микеревић, народни посланик Перо Ђурић, делегација Градске борачке организације и други гости, уприличено је у Центру за културу.
Предсједник Удружења ратних заробљеника Дервенте Драго Кнежевић казао је да чланови овог удружења прослављају крсну славу са радошћу, али и са великом тугом, јер их је из године у годину све мање.
– Данашњег светца смо узели за крсну славу, јер је и он прошао голготу као и ми логораши за вријеме отаџбинског рата. Данас је уприличена и промоција збирке пјесма проф. Драгице Ђекић која је писала о Чардаку, гдје је била највећа голгота Срба – казао је Кнежевић.
Он је нагласио да у овој години није било пресуда за ратне злочине почињене над Србима и да логораши никако не могу бити задовољни таквим стањем.
-Долазили су из МУП-а по наредни Тужилаштва, узимали су изјаве, али све је то слабо. Ми смо и писали тужилаштву јер се ништа не ради, али нисмо добили одговоре – наводи Кнежевић.
Замјеник градоначелника Синиша Јефтић честитао је члановима удружења крсну славу, нагласивши да је уложена велика борба у протеклих 30 година да се доказује кривица оних који су починили злочине над српским становништвом.
– Правда је спора, али достижна. Градска управа, одборници, народни посланици, сви ми из Дервенте стојимо вам на располагању да истјерамо правду на чистац – рекао је он у обраћању на славској свечаности, уз жеље да их све служи здравље и да још дуго година прослављају крсну славу.
Укоричена поема под називом „Голгота Чардака“ аутора Драгице Ђекић представљена је данас у просторијама Центра за културу, у организацији Удружења ратних заробљеника, а која описује страдање дервентских Срба у посљедњем рату које је оставило неизбрисив траг на страницама историје. Ово дјело настало је као својеврсни дуг жртвама рата.

Related posts

Ешалон ратних застава јединица ВРС и помен борцима 4. маја

admin

ОДЛИКОВАЊА ЗА СЕДАМ ПОГИНУЛИХ ДЕРВЕНЋАНА

admin

Појачати контроле, не затварати кафиће

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još