Друштво

Први откоси показали добар и
квалитетан род житарица

Овогодишња жетва стрних жита, која је почела петнаестак дана раније него иначе, према првим откосима даје наду ратарима да се ради о добром и квалитетном роду.

Временске прилике протеклих дана погодовале су уласку комбајна у поља и условиле почетак „скидања“ овогодишњег рода житарица, а прве процјене показују да са парцела силази између пет и девет тона пшенице, што је осјетно више него лани. Бољи је и квалитет, иако је било страха од повећане влажности зрна.

Жетва је почела и на парцелама „Еко – Босанске Посавине“ која под стрним житима има око хиљаду хектара, највише на подручју Дервенте. У овом предузећу очекују натпросјечне приносе.

– Ова година је за хљебно жито далеко повољнија него претходна. Вегетација је кренула много раније, али није било касних мразева и све је испало добро. Незахвално је прогнозирати приносе, али очекујемо да буду изнад просјека – казао је руководилац ратарске производње Жељко Грумић додајући да су у добром стању и засади соје, а поникао је и кукруз који је засијан на око 400 хектара.

Станко  Митровић  из  Велике Сочанице жетву хљебног жита које је засијано на 17 хектара, тек треба да почне.

– Пшеница добро изгледа, није полегла, и очекујем принос од око пет тона по хектару. Ове године сам нешто касније почео и сјетву, па ће и жетва причекати – рекао је Митровић који је задовољан и стањем јечма који је засијан на три хектара, кукуруза на шест и соја на 60 хектара.

Упоредо са жетвом почињу и преговори о откупној цијени житарица, а директор „Пољопривредника“ Златко Микеревић истиче да цијена још није формирана.

– Ни у остатку Републике Српске  није  утврђена  откупна цијена, па и ми још увијек чекамо. Ратари и ове године могу да рачунају на то да ћемо откупљивати житарице и складиштити их у силосе – рекао је Микеревић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је да очекује да у наредних седам дана жетва пшенице крене у пуном капацитету.

– Ове године имамо добар квалитет пшенице, солидан род, а цијена је нешто на шта не можемо утицати, јер се ради о берзанској роби – нагласио је Минић.

Подстицаји

Министар Саво Минић је подсјетио да министарство даје 500 КМ подстицаја по хектару засијаних површина под пшеницом и регресира гориво са 0,80 КМ по литру.

Related posts

Конкурс за обуку пилота хеликоптера продужен до 11. априла

admin

Берба љешника крајем љета

admin

Специјални гост Светосавског
бала глумац Славиша Чуровић

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još