Друштво

Пресретачи у Српској лани уловили 12.981 несавјесног возача

Мобилни и стационарни радари током прошле године у Републици Српској забиљежили су чак 82.215 прекршаја прекорачења брзине.

Од тога је пресретачима евидентиран 12.981 прекршај, стационарним радарима 15.779 прекршаја, а остали прекршаји су евидентирани Дуал, Рамер 10 и Тру кам мобилним радарским системима, наводе из Министарства унутрашњих послова (МУП) РС за „Независне“.

Из МУП-а РС кажу да је евидентирано чак 57.668 прекршаја због прекорачења брзине од десет до 20 км на час.

– Радари су забиљежили 16.660 прекршаја због прекорачење брзине од 20 до 30 километара на час те 7.887 прекршаја прекорачење брзине изнад 30 км на час – казали су из МУП-а РС и додали да су највећу брзину евидентирали пресретачи и била је 196 км/х у мјесту Добрљин, општина Нови Град, гдје је ограничење брзине 80 км на час.

Радарски системи у РС су, иначе, током 2019. године евидентирали 79.641 прекршаја прекорачења брзине вожње, а пресретачи су евидентирали 8.868 прекршаја прекорачења дозвољене брзине.

Како наводе, тренутно је у функцији 41 мобилни радарски систем.

– Од тога је 12 уређаја за мјерење брзине кретања моторних возила који су уграђени у службена возила пресретаче и три стационарна радарска система – саопштили су из МУП-а РС те додали да су стационарни радарски системи инсталирани на подручју полицијских управа Бањалука, Приједор и Зворник.

Према њиховим ријечима, тренутно раде на успостављању 12 нових стационарних радарских система на подручју града Бањалука, а у 2021. години планирају поставити још 88 радарских система, који ће бити распоређени на подручју цијеле РС.

Милија Радовић, замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, каже за „Независне“ да су радари које је МУП набавио током прошле године један од разлога повећаног броја евидентираних прекршаја.

– Први разлог је то што је, иако је због ванредног стања смањен број возила на улицама, повећан број оних који прекорачују брзину. Други разлог је што се МУП значајно опремио у погледу аутоматске контроле брзине кретања – казао је Радовић.

Према његовим ријечима, у прошлој година био је значајно мањи број погинулих лица у односу на 2019. годину.

– Брзина је била најчешћи узрок саобраћајних незгода, па свакако да је већи број радара на улицама важан за смањење броја незгода – рекао је Радовић, подвлачећи да је казна најјача превентива када је у питању брзина кретања.

 

Висина казни

*50 КМ за прекорачење брзине од десет до 20 км на час

*Распонска новчана казна од 100 до 300 КМ, забрана управљања возилом од једног до четири мјесеца и два казнена бода за прекорачење брзине од 20 до 30 км на час

*Распонска новчана казна за прекорачење брзине од 400 до 1.000 КМ, забрана управљања моторним возилом од два до шест мјесеци и два казнена бода за прекорачење брзине изнад 30 км на час.

http://www.nezavisne.com

Related posts

Каледеровчани очистили
пут према селу

Derventski List

Зимско „облачење“ возила празни новчанике

admin

Радионица „Мој први
џемпер“ чека суграђане

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još