Друштво

Промоција укоричених тајни Ћелара данас

Историја старог православног гробља и црквишта Ћелар, својеврсног археолошког налазишта, укоричена је у истоимену књигу која ће бити представљена данас у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Ћелар, који се налази у дервентском насељу Костур, локалитет је на којем се у 18. вијеку налазило гробље, које се према историјским изворима на том мјесту користило до средине 19. вијека. Послије добијања дозволе за градњу православне цркве у Српској вароши, претпоставља се да је стигла и дозвола за подизање новог гробља, те се ово на Ћелару више није користило.

Овај локалитет на иницијативу Дервенћанина Славена Кузмановића, који је уз Дамира Кљајића и Жељка Божића, аутор књиге „Ћелар старо православно гробље и црквиште, уређен је 2021. године.

Промоција ће, у организацији Туристичке организације Дервенте и Истраживачког центра „Искон“ из Бањалуке, бити одржана од 19 часова.

Related posts

„ДЕРВЕНТСКО СРЦЕ“ ОД 22. ДО 27. ЈУЛА

admin

Удруженим снагама за срећније дјетињство маленог Михајла

admin

НАКОН ПОЛА ВИЈЕКА У ШКОЛСКИМ КЛУПАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Које теме бисте вољели да буду заступљеније у Дервентском листу:

Хвала што сте гласали!