Друштво

Равноправност полова у
фокусу дводневне радионице

Равноправност полова и спрјечавање дискриминације теме су првог дана радионице која је данас у Центру за културу окупила двадесетак службеника јавних установа, те чланова градских удружења.

Ријеч је о едукацији у оквиру пројекта „ЕУ за људска права и сузбијање дискриминације у БиХ“ у чијем је фокусу разумијевање система заштите од дискриминације у домаћем законодавству. Учесници су имали прилику да  кроз примјере праксе Европског суда за људска права детаљније се упознају о људским правима и темељним слободама.

– Током едукације која ће трајати данас и сутра биће приказани и различити примјери полне дискриминације, а говорићемо и о родним стереотипима и предрасудама и како заправо долази до дискриминације – казао је предавач професор на Правном факултету Универзитета у Сарајеву Мидхат Измирлија додавши да је едукација важна због подизања свијести о остваривању права.

– Ми често говоримо о свеприсутној дискриминацији у нашем друштву, али је важно разумјети концепт дискриминације и механизме заштите, како бисмо се знали сами заштити, али и како би се и други могли поучити како остварити своја права. Зато је изузетно важно да они који раде за град обуче о томе како би могли пружити подршку – додао је Измирлија.

Пројекат „ЕУ за људска права и сузбијање дискриминације у БиХ“ реализује се у оквиру програма ИПА 2 претприступне подршке Европске уније у сарадњи са Гендер центром за једнакост и равноправност полова Републике Српске.

Related posts

Хуманим гестом заслужили похвале

admin

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О НАСИЉУ У ПОРОДИЦИ

admin

Евидентирање првачића путем телефона и мејла

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: