ИЗДВОЈЕНОНовости

Република Српска бедем који
чува слободу свог народа

Свих 31 годину Република Српска је неодвојиви дио идентитета српског народа, а за своје житеље брана од страдања, прогона и погрома који су, нажалост, обиљежје српског народа све до данашњих дана.

Истакнуто је то данас у Дервенти приликом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске и то поменом и полагањем вијенаца погинулим борцима Војске РС који су у темеље РС уткали своје животе, те пријемом у Центру за културу за представнике јавног живота.

Сјенима страдалих испред централног спомен – обиљежја поклонили су се градоначелник Милорад Симић, делегације Скупштине града, Градске борачка организација, Удружења Ветерани РС и организације старјешина Војске РС, породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида „1991 – 1995. године“, Удружења ратних заробљеника и Полицијске станице, те делегације политичких партија СНСД, СДС, СП, УС, ПДП, ДНС и НДП.

Градоначелник је истакао да је изборена слобода једна од највећих тековина, али и темељ за наставак борбе за бољи живот у Дервенти.

– Данас је велики празник, велики дан и велика тековина који и Дервента, као и цијела Република Српска, обиљежава. Окупили смо се да уз молитву, полагање вијенаца поменемо све оне који су уложили највише што човјек може уложити у Републику Српску, а то је живот. Поменули смо њихове породице, инвалиде нашег града и демобилисаним борцима. Моји сарадници и ја имамо обавезу, али нам је и задовољство, да Дервенту изграђујемо, да радимо јер је то најбољи начин да се одужимо онима који су дали све за ову Републику – рекао је Симић честитајући празник руководству и свим житељима Српске, те крсну славу Светог Стефана православцима који данас прослављају заштитника својих породица.

На значај институционалног организовања српског народа, али и вјечну обавезу према жртвама коју су понијели храбри Срби, подсјетио је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

– Институционално организовање Републике Српске је немјерљиво важно, јер смо свједоци да многи народи који нису имали прилику или храбрости да се боре за институционалну организацију нестали су и нису преживјели те изазове и искушења. Ми у Републици Српској смо имали и снаге и храбрости да се организујемо,  боримо и изборимо за Српску, за слободу и слободан живот на овим просторима. Наравно, свака борба, посебно за слободу, подразумијева жртве и то је оно што ту борбу чини тешком. За нашу слободу, слободу Дервенте и Републике Српске, из Дервенте је погинуло 608 бораца и наша вјечна обавеза је да их се сјећамо, чувамо успомене на њих и да сваку прилику искористимо за молитву и спомен на њихову жртву – рекао је Вујичић.

Обиљежавању Дана Републике присуствовали су и народни посланици, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић и посланик СДС-а Перо Дјурић.

Поводом обиљежавања Дана Републике, дервентске улице претходних дана красиле су заставе Српске.

Скупштина српског народа у БиХ, 9. јануара 1992. године донијела је одлуку о оснивању Републике српског народа БиХ. Био је то одговор српских представника на прегласавање у Скупштини БиХ о кључним питањима, која су се односила на опстанак Југославије и на сецесију у коју су кренули представници друга два народа.

Три године касније, Република Српска је међународно призната Дејтонским мировним споразумом, као један од два ентитета у БиХ.

Related posts

НОВИ ПЕДИЈАТАР ОД 1. АПРИЛА

admin

Дервентски лист и СШЦ „Михајло Пупин“
одликовани поводом Дана Републике

Derventski List

АКТИВАН БРОЈ 1411 ЗА ПОМОЋ МАЛИШАНИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još