ДруштвоРС-РЕГИЈА

Сабор СПЦ 18. фебруара бира новог патријарха

Свети архијерејски Сабор СПЦ на коме ће бити изабран нови патријарх биће одржан 18. фебруара и трајаће све док не буде изабран патријарх, а вjероватно ће бити одржан у крипти Храма Светог Саве, рекао је за Танјуг митриополит дабробосански и чувар патријаршијског трона СПЦ Хризостом.

Митрополит Хризостом међутим, напомиње да ће коначна одлука о томе гдје ће Сабор бити одржан бити донесена 10. фебруара.

– На сједници Синода смо расправљали о томе, пошто су епидемиолошки услови другачији него иначе – појашњава митрополит Хризостом и додаје да су могуће три локације за одржавање сабора – два мјеста у патријаршији гдје је до сада одржаван Сабор, или у крипти што би било први пут до сада.

Митрополит вјерује да ће нови патријарх бити изабран истог дана, а како објашњава, избор долази послије три мјесеца од упокојења патријарха Иринеја, како је и по уставу Цркве предвиђено.

Одржавање Сабора би се могло довести у питање, по ријечима митрополита, једино у случају погоршане здравствене ситуације што би спријечило већи број архијереја да дођу.

Подсјећа да је до 1968. тадашњи Сабор на челу са патријархом Германом донио једну измјену у Уставу да патријарха бирају само епархијски архијереји и активни викарни епископи.

Када је ријеч о процедури избора патријарха, каже, да прво архијереји бирају између себе три кандидата, а онда се изабрана имена стављају на клир или у јеванђеље, а једну од три коверте са именом изабраног патријарха бира монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник, а чије име ће бити познато 10. фебруара.

До сада су су то били монах Антоније из манастира Троноше и отац Гаврило из манастира Лепавине када су бира бирани патријарха Павле и патријарх Иринеј.

– Црква је то учинила да би се заштитила од евентуалних утицаја страних фактора и других нецрквених фактора тадашњег режима у избору патријарха Српске православне цркве – објашњава он и наглашава да је улога патријарха у српском друштву велика јер је српски патријарх симбол јединства српске цркве која се зато и yове аутокефална.

– То има етничку димензију и сви Срби свијета припадају српском патријарху, Српски патријарх је и сомбол јединства српске цркве зато се и зове аутокефална црква – каже митрополит.

Устоличење другог или трећег дана по избору 

Подсјетио је да се патријарх устоличава у Саборној цркви у Београду други или трећи дан по избору, а то је, како каже, функционално устоличење, када и преузима све надлежности патријарха и предсједника Синода и Сабора.

На питање хоће ли нови патријарх бити устоличен и у Пећкој патријаршији како је то било уобичајeно, митрополит каже да хоће.

http://www.rtrs.tv

Related posts

СОЧАНИЧАНИ САВЛАДАЛИ ВЕПРА ОД 220 КГ

admin

Чукунунуче увећало би породичну срећу

admin

Показна вјежба ватрогасаца сутра поред ОШ „19. април“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još