ИЗДВОЈЕНОНовости

Сајам привреде допринос привредном замаху Дервенте

Сајам привреде и туризма, који открива привредне потенцијале на којима се темељи стабилност Дервенте, али и Републике Српске данас је свечано отворен.

Празник привреде, који ће посјетиоце и многобројне излагаче окупљати до петка, свечано су отворили министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и градоначелник Милорад Симић.

Да је Дервента локална заједница која поставља добар примјер привредног развоја, те доприноси привредној разгледници РС, истакао је Петричевић.

– Дервента је локална заједница која је лидер у привредном развоју и у привлачењу страних инвеститора и служи за примјер другим локалним заједницама, првенствено водећи се њиховим искуством и свим оним што је допринијело да данас причамо о Дервенти као највећем учеснику извоза РС. Оно што је битно истаћи је да овдје послују фабрике металне индустрије, текстила, коже, обуће и дрвне индустрије, дакле прерађивачка индустрија која учествује у највећем проценту, са чак 85 одсто, у извозу РС. За подршку прерађивачкој индустрији министарство има програм у склопу гранта, а који су усмјерени на подршку за  набавку нових технологија и опреме који ћемо реализовати у наредних десетак дана – рекао је Петричевић додавши да је министарство издвојило 1,5 милион марака за подршку и малим и средњим предузећима, а јавни позив за аплицирање за ова средства отворен је до 31. августа.

– Користим прилику да позовем наше привреднике да искористе тај јавни позив како би остварили своја права – рекао је Петричевић.

Градоначелник Милорад Симић подсјетио је на богату привредну разгледницу града на Укрини у којем послује на стотине привредних субјеката, од којих 33 стране компаније.

– Дервента има право, али више од тога, има обавезу организовати овакве манифестације, јер је из пепела поникла као примјер развоја локалних заједница у Српској. Ми смо направили један искорак и препознаје нас окружење, па и стране, њемачке, аустријске, кинеске и италијанске компаније, укупно 33 стране компаније чија производња је усмјерена на домаће тржиште. У Дервенти послује око 750 привредних субјеката, укључујући и 130 пољопривредних произвођача који имају статус фирме. Те чињенице доводе до бројке од скоро 7.000 запослених – рекао је градоначелник додавши да Дервента има јако ниску стопу незапослености, а запослење у некој од дервентских фирми пронашао је и значајан број радника из околних општина.

Он је најавио и долазак нових инвеститора.

– Поново се покреће прича са фирмама из Пољске да инвестирају на подручју града, а поента пословања са свим фирмама је отвореност, транспарентност и коректан однос – рекао је Симић.

Сајам привреде и туризма и ове године организован је под окриљем Спортског центра у сарадњи са Туристичком организацијом, а директор центра Мирослав Симић подсјетио је да се ова манифестација одржава од 2006. године.

Један од највећих извозника Дервенте и цијеле БиХ и самим тим носилац великог дијела привредног доприноса је фабрика обуће „Санино“, а директор и власник Радован Пазуревић истакао је да је значајан број радника реалног сектора у Дервенти запослен управо у обућарској производњи.

– Наша фирма је у прошлој години је остварила изузетно добар резултат када је извоз у питању, успјели смо да извеземо у Европу 1.750.000 пари ципела, а укупан приход је био више од 25 милиона марака. Обућарска индустрија у Дервенти биљежи готово стотину година свог од својих почетака, дакле ријеч је о изузетно дугој традицији. Тренутно је у Дервенти, када је у питању обућарска производња, запослено око 2.500 радника, што је изузетно висок број и самим тим приход производа је висок, као и извоз – рекао је Пазуревић.

Отворењу 16. Сајма привреде и туризма присуствовао је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић, те званице уз јавног живота Дервенте и околних општина, а церемонију отворења украсио је наступ бенда „ЕПП“, те скок падобранаца бањалучког падобранског клуба „Skydive“.

Related posts

У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ ДАНАС О СТАТУСУ ГРАДА ДЕРВЕНТА

admin

Зорић и Павловићева најбољи
спортисти у 2022. години

Derventski List

Не дозволити да рат побиједи мир

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još