Eкономија

СА 24 ГОДИНЕ ПОДИЖЕ ПЛАНТАЖУ ОРГАНСКОГ ШИПКА

Двадесетчетворогодишња Дервенћанка Драгана Дувњак, своју љубав према природи и раду под отвореним небом, те жеља да ради у струци, мотивисала је да у Осојцима покрене производњу органског шипка.

Дувњак је дипломирани инжењер пољопривреде, смјер аграрна економија и рурални развој, а у авантуру покретања сопственог пољопривредног добра кренула је амбициозно с намјером да своје знање уложи у властити посао. Све је, како сама каже, почело још у дјетињству, јер је и тада показивала велико интересовање за пољопривреду.

– Дјед и родитељи су ме од малих ногу анимирали за пољопривреду, па могу да кажем да сам ту љубав према биљкама и животињама наслиједила од њих и временом све више његовала. У дјетињству сам љетње распусте већином проводила у Гламочу, одакле је моја породица поријеклом, а тамо се људи већином баве обрадом земље и највише је заступљена производња кромпира. Мени се одувијек свиђало то како се људи уједине током сезоне рада на њиви, и то међусобно помагање – рекла је Дувњак додајући да је вођена тиме покренула и сопствени посао, односно упустила се у покретање плантаже шипка.

– Од почетка сам имала тенденцију да то буде органска производња, то јест, да не третирам саднице хемијским средствима. Жељела сам да, за почетак, засадим саднице једне аутохтоне врсте. У консултацији са фирмом „Босна расте органски“, гдје сам запослена, али и примјењујући своје академско знање, анализом земљишта увидјела сам да је п тло огодно за узгој шипка – испричала је она.

Услиједиле су припреме парцеле, крчење, чишћење и сијање органске хељде са циљем обнављања тла.

– Тај припремни процес је трајао око годину, а тек за четири године очекују се приноси – рекла је Дувњак додајући да је у досадашњем раду имала подршку породице и пријатеља, а жеља јој је да разбије табуе који важе за ову средину.

– Сматрам да овдје има простора и за органску производњу, а не само за стандардне врсте житарица – казала је ова млада пољопривредница која је има прегршт планова за будућност.

– Планирам да купим трактор и прикључне машине, јер све што се може механички одрадити олакшава посао и доприноси квалитетнијој производњи. С обзиром да сам већ три године запослена у фирми „Босна расте органски“ , сарадњом са тим предузећем биће обезбијеђен и пласман шипка. На још два хектара планирам садњу још неких аутохтоних врста воћа, као што су стара шљива и јабука, јер бих жељела да кроз те биљке задржим традицију прављења чајева, мармелада и џемова како су то наше баке радиле још давно – казала је Дувњак.

Саднице

Драгана Дувњак је већ на почетку посла наишла на компликације у смислу недостатка репроматеријала.

– Органске саднице шипка нису доступне у БиХ, па сам морала да их увезем из Србије – казала је она додајући да многи већ у првим корацима, управо због ових препреке, одустају од идеје да сами заснују производњу.

Related posts

Појефтиниће дио прехрамбених
и хигијенских производа

Derventski List

Клијенти „Сбербанке“ дневно могу подићи до 1.000 КМ

admin

Продаја имовине „Униса“ 27. априла

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još