Друштво

Сваки човјек може бити
кројач свог здравља

Сви ми можемо на свакодневном нивоу, без пуно одрицања, радити на побољшању свог здравља. Можемо утицати на оно што проистиче из нашег понашања, а то су исхрана, пушење, конзумирање алкохола, физичка активност и друго, казао је проф. др Бранислав Михајловић на предавању под називом „Принципи одличног здравља“ које је одржано вечерас у Центру за културу.
-Данас имамо факторе ризика на које можемо утицати и на оне које не можемо утицати као што су старост. Сваки други становник Дервенте и Републике Српске, бивше Југославије умире од срчаних кардиовасдкуларних болести, а узроци су махом закрчење крвних судова – казао је др Михајловић, који је професор на Медицинском факултету у Бањалуци.
– Дувански дим је велики проблем, а значајан дио популације пуши. Да поменем грађевински израз, када неко пуши је као када мајстор набацује зидове наше собе, тако и пушење набацује масноће на унутрашње зидове, након чега долази до закрчења и формирају се масне крофне које спрјечавају проток, долази до опструкције крвних судова. Ако немамо дотока крви немамо ни доток кисеоника. Ми то можемо да промијенимо кроз исхрану да дође до прочишћења крвних суфова – објаснио је др Михајловић.
Према његовом мишљењу не можемо избјећи загађење, дим, пестициде из исхране, али постоји храна која може промовисати настанак малигних болести и храна која ће их спријечити.
-Превенција је јако битна. Генетика пуни пиштољ, а здравствене навике повлаче окидач. Ми можемо контролисати настанак хроничних болести – нагласио је др Михајловић.

Related posts

Од вртића се опростили
у ритму дјетињства

Derventski List

Појезна и Доњи Церани
сутра без струје

Derventski List

У Дому здравља почиње
вакцинација ХПВ вакцином

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još