Друштво

Скулптура од абоноса буди свијест о очувању природе

Скулптура од абоноса ноћна птица сова, аутора академског сликара Саше Богдана, постављена је данас у Улици Краља Петра Првог на „Харману“ у близини сједишта Градске туристичке организације.
Директор Туристичке организације Биљана Теофиловић казала је да је ријеч о пројекту који почео је прије неколико година постављањем скулптуре од абоноса у кругу предузећа „Комуналац“, а настављен је данас поставком ове скулптуре.
– Све то чинимо у знак подизања свијести о потреби очувања укринског храста абоноса, „Воденог цивјета“ и природе уопште. Накнадно ће бити постављена табла на српском и енглеском језику која описује о чему је ријеч, а око скулптуре засадили смо цвијеће – казала је Теофиловићева.
Аутор скулптуре дервенски академски сликар Саша Богдан појашњава да се ради о окованој птици која подсјећа на ноћну птицу сову.
– Ако не чувамо природу и околину дању и ноћу, све те Богом дате вриједности ће одлетјети као птице из нашег окружења. Стога, сматрамо да ће управо овакав гест постављања скулптуре у јавном простору пробудити код грађана свијест за потребом очувањем овог феномена – абоноса, „Укринског цвијета“, као и животне средине – казао је Богдан.

Related posts

Спомен – парк чуваће сјећање на 410 жртава

admin

Успомене из ђачких дана живе и послије пола вијека

admin

Захвалност породици Костић брижно чува пуних 55 година

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još