Култура

Средњошколци гласно проговорили о насиљу

Представа „(Не) ћути и трпи“, коју су вечерас премијено извели млади дервентски глумци, гласно је проговорила о теми вербалног и физичког насиља у школама и породици.

Ради се о премијери у изводјењу полазника драмског студија који дјелује при Народној библиотеци “Бранко Радичевић”.

Обзиром да је ријеч о реалној и актуелној теми у друштву, представа је намијењена за старије основце, средњошколце, младе људе, као и родитеље и просвјетне раднике.

Према ријечима драматурга и идејног творца Драмског студија Синише Тешановића, представа је припремљена за мјесец, а настала је на темељу истраживања глумаца.

– Прије поставке представе провели смо истраживање кроз које смо хтјели да утврдимо шта је то што средњошколце мучи и тишти и које су то теме о којима они брину. Од свих тема највише се истицала она о вербалном и физичком насиљу. Идеја је била да од глумаца кроз представу, која траје колико и школски час што није случајно, извучем максимум у смислу да што више истражују у друштву и да пронађу оно што је аутентично у њиховом окружењу. Нажалост, веома је реална прича о насиљу у школи и у породици, а то највише трпе и скривају управо млади људи – казао је Тешановић додавши да ће овај комад подстаћи младе људе управо на сам наслов, да не ћуте и не трпе.

– Надамо се да ће ова представа подстаћи младе људе да размишљају о темама битним за живот, а с друге стране надамо се да ће друге младе мотивисати да нам се придруже и да обрађујемо овакве теме, не само комедије и бајке, као што смо углавном до сад радили – рекао је Тешановић.

Представа је на сцену извела осам средњошколаца, а један од њих је Никола Живковић који је отјелотворио лик насилника.

– Полазник сам драмског студија већ двије године, а што се тиче припреме, било је доста тешко, али ми је ментор савјетима, свакако, олакшао. У овој представи играм лика који је доста злобан и не завршава баш славно – рекао је Живковић додавши да је представа утемељена на реалном животу те да је насиље свеприсутно и да се нада да ће на овај начин допријети до шире публике.

Случну улогу има и Маја Глумац.

– Ово ми је прва озбиљнија представа, а некако сам увијек прижељкивала и чекала на овакву улогу, јер отјелотворујем умишљену, богату директорову кћер која врши насиље над другима – рекла је Глумац.

Овај представа биће и дио такмичарске селекције Омладинског фестивала РС које се у Бањалуци одржава наредне седмице.

Related posts

Миланка Благојевић представила свој књижевни опус

admin

КОЈЕ КЊИГЕ ПАЗАРЕ ДЕРВЕНЋАНИ: ФАВОРИТИ МЕША, НЕЛЕ И ЛАУШЕВИЋ

admin

Савку Пећићу повеља са златном значком

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još