РС-РЕГИЈА

Угинуло више од пет тона рибе у прњаворском „Рибњаку“

Више од пет тона рибе угинуло је у прњаворском „Рибњаку“ због високих температура и зачепљења канала, а уколико штета ускоро не буде санирана, еколошка катастрофа пријети и овој и околним локалним заједницама, јер ће се, како кажу надлежни, смрад осјетити до Бањалуке и Брода.

Над тонама угинулог шарана, смуђа и тостолобика у „Рибњаку“ који је у стечају дуже од годину већ су се надвила јата птица, а уколико птице и дивљач наставе да развлаче угинулу рибу, могло би доћи до ширења заразе.

Начелник Прњавора Дарко Томаш каже за „Глас Српске“ да је још прије три мјесеца упозоравао да би до овога могло доћи.

– Баш због тога смо кандидовали и посебну тачку дневног реда у локалној Скупштини и сви који учествују у том процесу, од ових који су поднијели захтјев за стечај, до стечајног управника и судије морају преузети одговорност за овакво стање. И тада сам изразио сумњу да сам изгубио већину у Скупштини, јер сам покренуо то питање и даље стојим при том ставу – поручио је Томаш.

Нагласио је да Прњавору пријети еколошка катастрофа због чега су обавијестили и локалну и републичку инспекцију.

Први стечајни управник прњаворског „Рибњака“ Радомир Предојевић који је смијењен одлуком Окружног привредног суда у Бањалуци каже да је ситуација незахвална, јер је буквално наступио правни вакуум.

– Именована је колегиница која је након мјесец, два дала оставку, па је именована друга. Ја сам у међувремену уложио жалбу на моју смјену. Стечајна управница је поднијела оставку, а Виши привредни суд је одлучио да мене врати, али поступајући судија још није дао рјешење и није дошло до примопредаје. Дао сам изјаву у суду у којој сам упозорио на еколошку катастрофу. Не буде ли ово ријешено, вјерујте, није проблем само Прњавор, катастрофа ће бити невиђених размјера, смрад ће се „чути“ до Бањалуке и Брода – упозорио је Предојевић.

Додао је да су њему руке свезане, јер још није добио рјешење о враћању на мјесто стечајног управника. Предојевић тврди да је неадекватно поступање довело до ове ситуације, јер риба није нахрањена од 2019. године.

– Хране нема и ја сам као управник договорио одређене количине хране. Међутим, мојом смјеном то је све стало – додао је Предојевић.

Исушивање

Радомир Предојевић је појаснио да уколико републичка инспекција утврди да је настала еколошка катастрофа, те да угинула риба угрожава животну средину, базени „Рибњака“ ће морати бити исушени.

– У том случају узгајање рибе биће обустављено у наредних пет година – рекао је Предојевић.

http://www.glassrpske.com

 

Related posts

Десет пресретача од сутра на путевима у РС

admin

Повратак ученика у клупе 24. јануара

admin

ЕВО КАКО СЕ ТРЕБА ПОНАШАТИ У СЛУЧАЈУ ПОПЛАВА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još