Друштво

Уз благослов винограда
до берићетне године

Освештањем винове лозе и симболичним орезивањем првог чокота у овој години, винарија „Ђуричић“ у Великој Сочаници обиљежила је празник Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара, а улазак у нову сезону за власнике ове винарије означава и почетак реалазације бројних планова.

Благослову винове лозе у винограду домаћина Александра Ђуричића присуствовао је и градоначелник Милорад Симић са својим сарадницима, придружујући се надама у благородну виноградарску сезону.

– На Светог Трифуна, према вјеровањима, завршава опасност од јачих мразева и може почети резидба винове лозе, али и остали радови у винограду. То значи да за нас виноградаре почиње нова сезона. Ове године смо одлучили да региструјемо винарију – испричао је Ђуричић који на породичном имању узгаја четири сорте винове лозе од којих настају по двије врсте црвеног и бијелог вина.

На око два хектара винограда засађено је око 8.000 чокота, од којих прве саднице датирају из 2007. године.

– Виноградарством се бавимо брат и ја. Сваке двије године смо садили по мало, тражећи квалитетне сорте које добро успијевају на нашем поднебљу, јер су за виноградарство од кључног значаја квалитет земљишта, клима, односно спољашњи услови – казао је Ђуричић који тржиште за своје вино за сада види на подручју града, али и постепено и шире.

План је, за сада, да винарију приближи потенцијалним домаћим љубитељима вина.

Градоначелник је Ђуричићима пожелио да наставе да проширују виноград и постану препознатљиви у свијету винарства.

– Немамо ми много виноградара, осим ове, ту је и винарија „Кузмановић“ у Мишинцима. Жељели смо да посјетимо ове вриједне домаћине и на тај начин им дамо вјетар у леђа у послу којим се баве. Ово поднебље је богомдано за бављење виноградарством, али нас историја није частила у том смислу. Ако је ово мали допринос, онда ми је драго – казао је Симић.

У посјети винарији били су, између осталих, и замјеник градоначелника Синиша Јефтић, начелници одјељења за  привреду и друштвене дјелатности и стамбено – комунлане послове Славен Пашалић и Срђан Новић.

Вјеровања

На празник Светог Трифуна виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином. Верује се да ће грожђе тако добро родити. Ако на овај празник пада киша, верује се да ће година бити родна за шљиву.

Такође, у народу влада вјеровање да се на Трифундан, који се прославља уочи празника Сретења Господњег, сусрећу зима и прољеће, наступа љепше и топлије вријеме, те се буди  природа и најузвишеније осјећање код људи, љубав.

Related posts

Скупља риба, мања потражња

admin

ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ У ДОЊИМ КУКАВИЦАМА

admin

Акција за помоћ породици
Тривић ујединила хуманисте

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još